Kiadták a figyelmeztetést: járványszerűen terjed a szamárköhögés

A Népegészségügyi Központ járványügyi vezetője közölte, a szamárköhögés járványszerűen terjed Magyarországon.

2024. július 31., 12:11

Szerző:

Járványszerűen terjed a szamárköhögés Magyarországon – mondta az RTL Híradónak Galgóczi Ágnes, a Népegészségügyi Központ járványügyi vezetője. A főváros és 12 vármegye érintett Magyarországon a központ új jelentése szerint, így a korábbi esetekkel együtt az ország összes vármegyéjében észleltek gyanús eseteket. Az esetszámok jelentősen nőttek az elmúlt évtizedekhez képest, ez alapján a bakteriális betegség járványos terjedéséről lehet beszélni.

Galgóczi Ágnes kiemelte, hogy Magyarországon az elmúlt húsz évben összesen 36 igazolt eset volt, ez a szám most már 76-nál tart. A legújabb jelentések szerint 32 esetből minden negyedik érintett 1 éves kor alatti csecsemő. Mivel ők csak részlegesen védettek, így a legveszélyeztetettebbek, és esetükben akár halált is okozhat a köhögési rohamokkal járó fertőzés. Két kisbaba már bele is halt a betegségbe idehaza.

Póta György házi gyermekorvos az RTL Híradónak úgy nyilatkozott, hogy az állandó köhögés okozta légzészavar miatt minél kisebb gyermeket ér ez a fertőzés, annál intenzívebb kezelést igényel. A fertőzés ellen 2 hónapos korban adják az első kötelező védőoltást, az utolsót 12 évesen. A védettség idővel csökken, így az a felnőtt is megkaphatja és átadhatja a betegséget, akit gyermekkorában beoltottak.

A Népegészségügyi központ éppen ezért a kismamák és a környezetük újraoltását javasolja. A várandósoknak a védőoltást a harmadik trimeszterben javasolt felvenni, és azoknak a személyeknek az oltását is szorgalmazzák, akik részt vesznek majd az újszülött gondozásában. A védőoltás patikában, receptre felírva érhető el.

Szamárköhögés: már januárban figyelmeztettek

Horvátországban és Szerbiában már januárban is rekordszámú szamárköhögéses esetről számolt be az ottani központi közegészségügyi-járványügyi hivatal. Magyarországon az átoltottság a kötelező oltásnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően magas, 98 százalék feletti.

A szamárköhögés, az orvosi szaknyelvben pertussis kötelezően bejelentendő fertőző betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. A szamárköhögés a védőoltás bevezetése előtt a gyermekek körében okozott nagy járványokat, napjainkban egy-egy megbetegedés bármilyen életkorban előfordulhat. Cseppfertőzéssel, ritkán közvetlen érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. A tünetek általában a fertőzés után több héttel jelentkeznek. Kezdetben a közönséges megfázáshoz hasonlóak, majd

körülbelül két hét múlva a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezővé válik.

A tünetek legtöbbször 2-3 hét múlva enyhülnek, de a teljes gyógyulás hónapokat vehet igénybe, kezeletlen esetben halálos kimenetelű is lehet. Antibiotikumos kezeléssel a betegség jól gyógyítható. A pertussis ellen oltottak és a felnőttek között gyakori az atípusos, enyhe megbetegedés.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)