Már Müller Cecília is oltást ajánl a szamárköhögés ellen

Müller Cecília elsősorban a várandósoknak és a kisgyermekek közelében élő időseknek ajánlja a szamárköhögés elleni oltásfrissítést.

2024. július 18., 10:05

Szerző:

A szamárköhögés elleni védettségük frissítését ajánlotta Müller Cecília országos tisztifőorvos a várandósoknak, illetve a kisgyermekek közelében élő időseknek szerdán a TV2 reggeli műsorában – írta meg a Népszava. Miután az újszülötteknél, kisgyermekeknél a szamárköhögés légzéskimaradással járhat és ezért halálos is lehet, főként az ő védelmükben javasolta, hogy a várandósság utolsó harmadában a nők kérjék az ismétlő oltást, amivel a megszületendő babát is védik. 

Hozzátette: felnőttkorban és oltott közösségben jellemzően enyhén zajlik le a szamárköhögés, és mivel baktérium okozza, antibiotikummal jól kezelhető – közölte a tisztifőorvos. Ahogy mi is beszámoltunk róla, a szamárköhögés nemcsak a környező országokban, de hazánkban is terjedni kezdett ebben az évben. A legfrissebb adatok szerint 2024-ben 132 volt a szamárköhögés-gyanús esetek száma, ami nem tűnik nagy számnak. De az előző képekhez viszonyítva, mikor egy-két esetet regisztráltak csupán, már aggasztóbb a helyzet.  

A patikákban kevés szamárköhögés elleni oltás van

Június végén arról írt a Portfólió, hogy tartósan hiánycikk a szamárköhögés elleni oltóanyag, de a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ helyettesítő vakcina beszerzését ígérte. A Népszava több patikában is az oltás után érdeklődött, a legtöbb eseten volt is belőle, de csak alacsony számban.  A készítmény ára, miután nem támogatott gyógyszer, patikánként eltérő, 12500 és 15500 forint közötti összegért lehet megvásárolni.

Kaló Tamás, a gyógyszerpiac 40-45 százalékát ellátó Phoenix Pharma Zrt. vezérigazgatója a lap kérdésére elmondta, hogy éppen szerdán érkezett raktáraikba egy nagyobb, két hétre elegendő mennyiség az oltóanyagból. Emellett arról is beszámolt, hogy az utóbbi időben megháromszorozódott a patikák igénye a szamárköhögés elleni vakcinára. Az utóbbi másfél hónapban néhány ezer megrendelés érkezett a patikáktól.

A csecsemőket fenyegeti leginkább a szamárköhögés

A csecsemők két hónapos korukban kapják meg az első védőoltást, ezért az ő védelmük érdekében a Járványügyi Hivatal azt ajánlotta, hogy a családtagok, közeli hozzátartozók is még a gyermek születése előtt, illetve az újszülött, csecsemő tervezett meglátogatása előtt minimum 2 héttel oltassák be magukat. 

Jelezték azt is, hogy hogy a felnőtt lakosságnak tízévente ajánlott a diftéria-pertussis-tetanusz védőoltás ismételt beadása. Továbbá célszerű a várandósokat lehetőleg a szülés időpontja előtt minimum két héttel beoltani. Az ő esetükben az újraoltás elhagyható, ha a várandós nő a terhessége előtt kapott szamárköhögés elleni vakcinát.

Arról, hogy milyen tünetekkek jelentkezik a szamárköhögés, itt olvashat bővebben. 

(Kép forrása: Pixabay)