Szamárköhögés: a szomszédban már tombol a járvány - tartanunk kell tőle?

Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú szamárköhögéses esetet jelentettek a helyi közegészségügyi hatóságok.

2024. április 19., 16:14

Szerző:

Magyarországon a magas átoltottságnak köszönhetően nem várható nagyobb járványkitörés, azonban elszórt esetek előfordulhatnak. A kötelező oltások és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyelet hatékonyan működik. A szamárköhögés heveny, súlyos légúti megbetegedés, melyet a Bordetella pertussis és a Bordetella parapertussis nevű baktériumok okoznak – írja az Egészségkalauz.

Magyarország kiemelkedő eredményeket ért el a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek terén, amelyre méltán lehetünk büszkék. A közel 99 százalékos átoltottságnak köszönhető a gyermekkori védőoltással megelőzhető megbetegedések ritkább előfordulása. Magyarországon 12 fertőző betegség ellen nyújtott védőoltás része az életkorhoz kötött kötelező oltási programnak.

A betegség lefolyása három fő fázisra osztható.

1. Hurutos szakasz

Általában 1-2 hétig tart, és hasonlít a vírusok által okozott légúti megbetegedésekre. Rossz közérzettel, enyhe köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással indul, általában láz nélkül, de hőemelkedéssel is járhat. Szövődmények (középfülgyulladás vagy hörgő- és tüdőgyulladás) esetén már jelentkezhet láz is.

2. A legsúlyosabb fázis

Rohamokban jelentkező, kínzó, húzó köhögés jellemzi. Ez a szakasz akár egy hónapnál is tovább tarthat. A köhögési rohamok után a beteg kimerül, az arcán vörös vagy kékes bőrszín jelentkezhet, és hányás is előfordulhat, főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél. A tünetek éjszaka súlyosbodnak.

3. Oldódási szakasz

Ez 3-6 hétig is eltarthat. Ebben a szakaszban továbbra is jelentkezhetnek köhögési rohamok, de ezek gyakorisága és intenzitása fokozatosan csökken.

Amennyiben felmerül a szamárköhögés gyanúja, keresse fel a gyermek háziorvosát, aki a további ellátás céljából kórházba – infektológiai (fertőzőbeteg) osztályra – utalhatja.

 

Szamárköhögés gyerekeknél

Kiemelten fontos megjegyezni, hogy a szamárköhögés csecsemőkorban komoly, akár életveszélyes állapotot is okozhat. A betegség kezdeti szakaszában enyhe nátha és mérsékelt köhögés jelentkezhet. A következő fázisban a csecsemő öklendezik, zihálva veszi a levegőt, szemei kidüllednek, és hányás is előfordulhat. Etetési nehézségek, légzéskimaradás, tüdőgyulladás, epilepsziás rohamok, többszervi elégtelenség vagy akár veseelégtelenség is kialakulhat.

A légzéskimaradás különösen gyakori kisgyermekeknél, főleg féléves kor alatt. Ha bármilyen légzési nehézséget észlel gyermekeknél, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt! Ha gyermeke nem kapott védőoltást, és felmerül a szamárköhögés gyanúja, forduljon gyermeksürgősségi ambulanciához – írja a lap.

Szamárköhögés: már januárban figyelmeztettek

Horvátországban és Szerbiában már januárban is rekordszámú szamárköhögéses esetről számolt be az ottani központi közegészségügyi-járványügyi hivatal. Magyarországon az átoltottság a kötelező oltásnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően magas, 98 százalék feletti.

szamárköhögés, az orvosi szaknyelvben pertussis kötelezően bejelentendő fertőző betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. A szamárköhögés a védőoltás bevezetése előtt a gyermekek körében okozott nagy járványokat, napjainkban egy-egy megbetegedés bármilyen életkorban előfordulhat. Cseppfertőzéssel, ritkán közvetlen érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. A tünetek általában a fertőzés után több héttel jelentkeznek. Kezdetben a közönséges megfázáshoz hasonlóak, majd

körülbelül két hét múlva a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezővé válik.

A tünetek legtöbbször 2-3 hét múlva enyhülnek, de a teljes gyógyulás hónapokat vehet igénybe, kezeletlen esetben halálos kimenetelű is lehet. Antibiotikumos kezeléssel a betegség jól gyógyítható. A pertussis ellen oltottak és a felnőttek között gyakori az atípusos, enyhe megbetegedés.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek terén Magyarország olyan eredményeket ért el, melyekre joggal lehet büszke – írja az NNK. A 99 százalék körüli átoltottságot, valamint a sporadikus szintre szorított, védőoltással megelőzhető gyermekkori fertőző megbetegedéseket, az elért eredményeket nem véletlenül ismerik el a tőlünk keletre és nyugatra fekvő országok is. Jelenleg hazánkban 12 fertőző megbetegedés ellen biztosított védőoltás az életkorhoz kötötten kötelező védőoltási rend keretében.

Az oltásellenesek között gyakoribb a szamárköhögés

A családban, a közeli hozzátartozóknak adott védőoltás segít megvédeni a fertőzéstől az idősebbeket, illetve az egészségi állapotuk miatt nem oltható személyeket. Kiterjedtebb oltatlan gócokban (pl. oltásellenesek csoportjában) viszont könnyebben terjed a baktérium, sokan megbetegedhetnek – írják. A felnőttek egy emlékeztető oltással felfrissíthetik a gyermekkori védettséget.

Különösen fontos az oltás beadatása, ha újszülött érkezik, érkezett a családba.

A csecsemők az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják. Ha a csecsemő még az oltások nyújtotta védettség kialakulása előtt fertőződik, a betegség súlyos, akár életveszélyes is lehet a számára. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy a korai életszakaszban a csecsemő fertőződését a családtagok, különösen az anya védettsége előzheti meg. Ehhez az szükséges, hogy

a családtagok még a baba érkezése előtt emlékeztető oltást kérjenek saját maguk számára.

A fentiek is bizonyítják, hogy a védőoltás a lehető leghatékonyabb módja, hogy az egyes fertőző betegségeket megelőzzük, illetve a súlyos klinikai tünetekkel járó megbetegedést megakadályozzuk – írja az NNK. 

(Kiemelt kép: Szamárköhögés (Bordetella pertussis) baktérium a légutakban. Az emberi légcsőhám számítógépes illusztrációja a Bordetella pertussis pálcika alakú baktériummal (piros). A B. pertussis a szamárköhögés kórokozója, egy légúti fertőzés, amelyet belégzési hörgéssel végződő köhögési rohamok jellemeznek. Kép: KATERYNA KON / KKO / Science Photo Library / AFP)