Szörnyű tragédia: szamárköhögés miatt meghalt több kisbaba Belgrádban

Eddig négy gyerek halálát követelte a fertőző szamárköhögés, egy pedig életveszélyes állapotban, lélegeztetőgépen van Belgrádban – közölte a belgrádi Anya és Gyermekvédelmi Intézet igazgatóhelyettese szerdán.

2024. január 31., 13:54

Szerző:

Vladislav Vukomanovic a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) nyilatkozva rámutatott, hogy a néhány hónapos babák vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen ők még nem kapták meg a szükséges, szamárköhögés elleni védőoltást. Hozzátette: hetven kisgyereknél azonosították a betegséget, közülük több mint ötvenen kórházban vannak. 

Az orvos felhívta a figyelmet arra, hogy a szamárköhögés védőoltással megelőzhető, a megbetegedések magas száma viszont éppen arra mutat rá, hogy sokan nem oltatják be a gyermekeiket. 

Szerbiában 2023-ban 909 szamárköhögéses megbetegedést jegyeztek fel, míg 2022-ben egyetlen egyet sem regisztráltak. Az utóbbi évek legmagasabb esetszáma 29 volt 2018-ban. Snezana Rsovac tüdőgyógyász korábban a belgrádi NIN hetilapnak nyilatkozva hívta fel a figyelmet arra, hogy a betegség különösen veszélyes az újszülöttekre: minél idősebb ugyanis egy gyerek, annál kevésbé valószínű, hogy súlyos állapotba kerül. A tünetekkel kapcsolatban a szakember közölte: hőemelkedés, orrfolyás és torokfájás is jelentkezhet, a legjellemzőbb tünet azonban az egyre erősödő, nem múló köhögés. Hozzátette: minél hamarabb születik diagnózis, annál hamarabb tudják megkezdeni az antibiotikumos kezelést. 

Nemcsak Szerbiában, de Horvátországban és Montenegróban is folyamatosan nő a betegek száma.

Szamárköhögés hazánkban

Mint arról korábban beszámoltunk a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményben reagált a hazánkkal szomszédos Horvátországban és Szerbiában dúló szamárköhögés-járványra. Mint írták: Magyarországon az átoltottság a kötelező oltásnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően magas, 98 százalék feletti. Nagyobb járványok előfordulására nem kell számítani, sporadikus esetek azonban mindig előfordulhatnak. 

Az NNK közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiterjedtebb oltatlan gócokban – például az oltásellenesek csoportjában – könnyebben terjed a baktérium, sokan megbetegedhetnek. A felnőttek egy emlékeztető oltással felfrissíthetik a gyermekkori védettséget. Különösen fontos az oltás beadatása, ha újszülött érkezik, érkezett a családba.

A csecsemők az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják. Ha a csecsemő még az oltások nyújtotta védettség kialakulása előtt fertőződik, a betegség súlyos, akár életveszélyes is lehet a számára. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy a korai életszakaszban a csecsemő fertőződését a családtagok, különösen az anya védettsége előzheti meg. Ehhez az szükséges, hogy

a családtagok még a baba érkezése előtt emlékeztető oltást kérjenek saját maguk számára.

Mi az a szamárköhögés?

A szamárköhögés, az orvosi szaknyelvben pertussis kötelezően bejelentendő fertőző betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. A szamárköhögés a védőoltás bevezetése előtt a gyermekek körében okozott nagy járványokat, napjainkban egy-egy megbetegedés bármilyen életkorban előfordulhat. Cseppfertőzéssel, ritkán közvetlen érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. A tünetek általában a fertőzés után több héttel jelentkeznek. Kezdetben a közönséges megfázáshoz hasonlóak, majd körülbelül két hét múlva a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezővé válik.

(Kiemelt képünk: Szamárköhögés (Bordetella pertussis) baktérium a légutakban. Az emberi légcsőhám számítógépes illusztrációja a Bordetella pertussis pálcika alakú baktériummal (piros). A B. pertussis a szamárköhögés kórokozója, egy légúti fertőzés, amelyet belégzési hörgéssel végződő köhögési rohamok jellemeznek. Kép: KATERYNA KON / KKO / Science Photo Library / AFP)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.