Szamárköhögés miatt halt meg két csecsemő Magyarországon

A szamárköhögés ellen kötelező a védőoltás hazánkban.

2024. július 23., 10:37

Szerző:

A szamárköhögés egy súlyosan fertőző, bakteriális betegség. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján ismerte el, hogy két csecsemő már meghalt idén szamárköhögés-fertőzésben. Bár a hatóság azt állítja a szórványos előfordulás miatt nincs járvány, mégis a védőoltás fontosságára hívják fel a figyelmet. Azt is hozzátették, hogy ennek ellenére nincs járvány Magyarországon.

Ahogy azt a 168 is megírta, Magyarországon két, az otthonából kórházba szállított, védőoltásban még nem részesült csecsemő esetében igazolódott, hogy a halál oka a szamárköhögés és annak következtében kialakult szövődmények voltak. A szamárköhögés súlyosan fertőző bakteriális betegség. 

Az NNGYK arra is kitért, a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás, mert az az újszülöttet is védi.

Miért veszélyes a szamárköhögés a csecsemőkre?

A csecsemők légzőrendszere még fejletlen, így a szamárköhögés okozta erős köhögésrohamok könnyen légzési elégtelenséghez vezethetnek. A szamárköhögés pedig akár 8 hétig is elhúzódhat, ami kimeríti a csecsemőt, és további szövődményekhez vezethet. A fiatal immunrendszer pedig nem képes legyőzni a fertőzést.

Mik a tünetei?

  • Heves, rohamszerű köhögés, mely hányingert és hányást is okozhat
  • Hosszú kilégzés, mely sípoló hanggal járhat
  • Orrfolyás
  • Könnyezés
  • Vörösödő arc

Hogyan előzhető meg?

A szamárköhögés ellen védőoltással lehet védekezni. A vakcinát a csecsemők 2, 4, 6 és 18 hónapos korban kapnak meg, hatékonyan védi őket a betegségtől. Fontos, hogy a felnőttek és a nagyobb gyermekek is be legyenek oltva, hogy megakadályozzák a csecsemőkre történő fertőzés átadását.


Mit tegyen, ha a csecsemőnél szamárköhögést gyanít?

Ha a csecsemőnél a szamárköhögés tünetei jelentkeznek, haladéktalanul forduljon orvoshoz. A korai diagnózis és kezelés elengedhetetlen a súlyos szövődmények megelőzése érdekében.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás, mert az az újszülöttet is védi - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján.

(Kiemelt kép illusztráció. Fotó: Janko Ferlič / Unsplash)