Szamárköhögés: maszk nélkül ellenőrizte a gyermekintenzív osztályt a beteg járványügyes

Csak hetek múlva derülhet ki, hogy a szamárköhögés hány csecsemőt fertőzött meg a GOKVI gyermekintenzív osztályán.

2024. június 22., 09:39

Szerző:

Szamárköhögés-járvány törhet ki Magyarországon, miután maszk nélkül ellenőrzött több egészségügyi intézményt a fővárosi kormányhivatal munkatársa, aki két nap múlva maga jelentette be, hogy beteg, szamárköhögéssel kezelik – írja cikkében a Népszava. Az ellenőr múlt hét hétfőn az országos kardiológiai intézet gyermekintenzív osztályán, illetve a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáján járt, utóbbin nem találkozott betegekkel.

A lap úgy tudja, miután kiderült, hogy az ellenőr beteg volt, mindkét intézményben azonnal megtették a járványmegelőző intézkedéseket, elkülönítették a gyerekeket, akik esetleg megfertőződhettek. Igaz, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet gyermekkardiológiai intenzív részlege, ahol huzamosabb időt töltött az ellenőr, csak csütörtökön értesült a járványügyes betegségéről. Az, hogy hány szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett csecsemő fertőződött meg, egyelőre nem tudni.

Mindenesetre a Népszavának nyilatkozó infektológus megerősítette, hogy a szamárköhögés rendkívül fertőző betegség, amelynek a fogékonysági indexe 90 százalékos. (Ez a mutató azt jelzi, hogy 100 emberből, akinek nincs védettsége – például oltással vagy egy korábbi szamárköhögés átvészelésével – mennyien lesznek betegek, ha találkoznak a kórokozóval.) A fertőzés ellen 2-3-4 hónapos korban adják az alapvédettséghez az oltást. Ezt 18 hónapos, 6 és 11 éves korban is megismétlik. A vakcina azonban legfeljebb öt évre nyújt védettséget, azaz ismételni kellene időről időre, csak hogy később erre nem figyelmeztetik a lakosságot. Ráadásul az iskolás koron túl az oltóanyag térítésköteles és az ára is meglehetősen borsos, tízezer forint feletti.

Az infektológus beszélt arról is, hogy a betegség lefolyása csecsemő korban meglehetősen súlyos: magas lázzal és rosszindulatú köhögési rohamokkal jár. A túlzó köhögés légzésleállást is okozhat. Emiatt az agyban oxigénhiány keletkezik, ami akár tartós károsodással is járhat.

Ezt jelenti pontosan a szamárköhögés

A szamárköhögés vagy pertussis súlyosan fertőző bakteriális betegség. Kezdetben a tünetei megegyeznek az orrfolyással, lázzal és enyhe köhögéssel járó megfázáséval. Ezt később hetekig tartó súlyos köhögési rohamok követik. A köhögési rohamokat követően, a szamárbőgésre emlékeztető magas hang vagy a zihálás általában belégzéskor fordul elő. A köhögés 10 hétig vagy még tovább is eltarthat, ezért nevezik a betegséget bizonyos kultúrkörökben „100 napos köhögésnek”. A beteg köhögése annyira súlyos lehet, hogy ez erőlködéstől hányhat, bordája törhet vagy kimerülhet. Az egyévesnél fiatalabb csecsemőknél előfordulhat, hogy csak kicsit vagy egyáltalán nem is köhögnek, hanem helyette időnként légzéskimaradás tapasztalható náluk. A megfertőződés és a tünetek megjelenése között általában 7-10 nap telik el. A betegséget az is elkaphatja, akit korábban beoltottak, de a tünetei jellemzően enyhébbek lesznek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)