Szintlépés a rák korai felismerésében: a magyar Nobel-díjas most az ön segítségét kéri

Önkénteseket keres a Krausz Ferenc által vezetett kutatóközpont. Az ideális jelölt 50 év feletti, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, dohányzik vagy sok éven keresztül dohányzott. S hogy miért? Mert az ő esetükben lehet a legnagyobb a hozadéka annak, ha idejekorán észlelik akár a rák kialakulását.

2024. október 7., 12:59

Szerző:

Több ezer önkéntest keres a megosztott fizikai Nobel-díjas magyar fizikus kutatóközpontja, hogy találmányával kimutathatóvá válhassanak az olyan súlyos betegségek, mint a rák

Krausz Ferenc találmányával szintet léphet a rákdiagnosztika

A Krausz Ferenc megosztott fizikai Nobel-díjas magyar fizikus által vezetett, budapesti székhelyű Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) épp egy olyan diagnosztikai módszer fejlesztésén dolgozik, amellyel már korai stádiumban kimutathatóvá válhatnak súlyos betegségek, így akár a rák – írja az InfoRádió.

Vastag László, a CMF cégvezetője közölte: Krausz Ferenc attoszekundumos lézerrel kapcsolatos találmányát alkalmazzák egy vérplazma alapú, lézeres diagnosztikai eszköz megalkotásához. Ez utóbbi rendkívül kismértékű változásokat is alkalmas kimutatni a vér molekuláris összetételében. 

Önkéntesek segítségével a rák kutatásáért

Az InfoRádió felidézte, a Krausz Ferenc vezette kutatásokban eddig tízezer önkéntes vett részt. Ők azonban kizárólag egészséges személyek voltak, akiknek a mintáinak a vizsgálatával az úgynevezett molekuláris ujjlenyomat egészséges, normál értéktartományát igyekeztek meghatározni a kutatók. Most azonban a CMF ötezer olyan önkéntes jelentkezését várja, akik kockázati csoportba tartoznak egy közeljövőbeli súlyosabb egészségkárosodás szempontjából.

„Az ideális alany elmúlt 50 éves, magas vérnyomására gyógyszert szed, magas a koleszterinszintje vagy koleszterincsökkentőt szed, dohányzik vagy sok éven keresztül dohányzott, de más komolyabb betegsége nincs” – fogalmazott az InfoRádiónak Vastag László. „Az ő esetükben lehet a legnagyobb a hozadéka annak, ha idejekorán észleljük egy-egy betegség kialakulását” – tette hozzá. 

A CMF cégvezetője elmondta, a programhoz Budapest mellett immár békéscsabai, gyulai, miskolci, orosházi, soproni és szegedi egészségügyi szolgáltatókon keresztül is lehet csatlakozni, de a közeljövőben tovább bővülhet a résztvevő városok listája. Az ötezer helyből eddig háromszáz telt be, a jelentkezés módjáról a program weboldalán érhető el bővebb információ.

A közjón túl vannak konkrét előnyök is

A résztvevők számára komoly előnyt biztosít, hogy a kísérlet ideje alatt nemcsak a kísérleti módszerrel, hanem hagyományos laboratóriumi vizsgálatokkal is ellenőrzik egészségi állapotuk alakulását, illetve az eredményeket orvos értékeli ki. A kutatócsapatnak ez lehetőséget biztosít az új eljárás és a klinikai ellátásban rendszeresen alkalmazott vizsgálatok hatékonyságának összehasonlítására. A résztvevők pedig ingyenesen jutnak rendszeres szűrési lehetőséghez. 

(Kiemelt képünkön Krausz Ferenc, Nobel-díjas magyar fizikus. Forrás: CHRISTOF STACHE / AFP)