Kolumbusz Kristóf csontjainak genetikai elemzése megdöbbentő titkokat tárt fel

Kolumbusz Kristóf származásával kapcsolatban megdöbbentő eredményre jutottak a kutatók, akik a felfedező csontjainak genetikai elemzését végezték el. A vizsgálatok szerint Kolumbusz spanyol zsidó gyökerekkel rendelkezik.

2024. október 14., 10:17

Szerző:

Kolombusz Kristóf spanyol zsidó származású lehetett – erre találtak bizonyítékot spanyol kutatók, miután DNS-vizsgálatokat végeztek el a felfedező földi maradványain – számolt be róla a Telex.

Kolumbusz Kristóf származása vitatéma a tudományos világban

Kolombusz születési helye és származása a történészek által sokat vitatott téma, amelyet már számos tudományos elmélet próbált megfejteni. A legelterjedtebb elképzelés szerint Kolumbusz olasz származású volt és 1451-ben Genovában született, de például a spanyol királyi akadémia eddig úgy vélte, hogy valójában Portugáliában született és nőtt fel.

A 22 évvel indult kutatás a közelmúltban zárult le, folyamatát és eredményeit a spanyol közszolgálati televízió (TVE) által szombaton bemutatott Kolombusz DNS: Az igazi eredete című dokumentumfilm tárta fel.

A projektet vezető José Antonio Lorente igazságügyi orvosszakértő, a granadai egyetem tanára elmondta: a vizsgálat során összevetették a sevillai katedrálisban eltemetett Kolombusz Kristóf csontjainak DNS-ét, fiának, Hernandónak és más, ismert leszármazottak DNS-mintáival. Ezekből megállapították, hogy

bizonyos genetikai jellemzők bizonyítják a szefárd zsidó származást, valamint azt, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjének területén születhetett, az akkori aragóniai királyságban, feltehetően Valenciában.

A szefárdok vagy szefárd zsidók vagy szvarádi zsidók a zsidók egyik nagy etnikai csoportja. Az elnevezés a Szefarad helynévből származik, ahova II. Sarrukín (Szargón) asszír király i. e. 722-ben hurcoltatta el a zsidókat. A nevet az Ibériai-félszigeten élő zsidók vették át a középkorban.

Az El País spanyol napilap a dokumentumfilm kapcsán arról számolt be, hogy a tudományos világ kétkedve fogadta az elhangzott állításokat. Volt olyan szakértő, aki szerint lehetetlen a részleges maradványokból ilyen következtetéseket teljes bizonyossággal levonni, más pedig hiányolta, hogy José Antonio Lorente nem publikált olyan tudományos tanulmányt, amely bizonyítaná az állításait.

(Kiemelt képünk: Kolumbusz Kristóf arcképe, Sebastiano del Piombo festménye. Fotó: Wikipédia)