Ady Endre állítólagos fiát a román miniszterelnök nevelte fel

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

2024. szeptember 24., 09:40

Szerző:

Sem Lédának, sem Csinszkának nem adatott meg, hogy gyermeket szüljön Ady Endrének, de volt egy lány, Ana Brudasca, vagyis Anikó, akiről azt terjesztették, hogy kisfiának a magyar költőzseni az apja – írja a Dívány. Ady Endre álltólagos fiát, akinek az édesanyja a csucsai kastély szolgálója lehetett, a román költő és későbbi román miniszterelnök, Octavian Goga nevelte fel.

Ady Endre fiáról több legenda is kering

Az Ady Endre halála utáni években mozgalom indult Erdélyben, hogy szobrot állítsanak a költőnek. Ennek apropóján kérték meg Octavian Gogát, a román költőt, hogy mondja el emlékeit Adyról. A hajdani „barát”, költőtárs, fordító megvette a csucsai kastélyt Csinszkától, hogy Ady-kéziratokat találjon, de azoknak már nyoma sem volt az épületben. Helyette a padláson és a virágágyásokba szúrva üres üvegek garmadát találta:

„Amikor a kastélyt átalakíttattam, a padláson a munkások nagyon érdekes leletre bukkantak. Ezer-ezerötszáz üres üveg feküdt ott garmadában. Egészen tele volt a padlás likőrös, boros, pezsgős palackokkal. Sőt még a virágkertben a virágágyak szélei is boros palackokkal voltak teletűzdelve. Adyra emlékeztető szimbólum. Virágoskert és borospalack”– mondta Goga.

Az üveghegyen túl azonban még érdekesebb hagyatékra bukkant, Ady fiára. Adyék csucsai cselédlányát, Brudasca Anikót megtartotta a kastély megvételekor Octavian Goga. Volt a cselédlánynak egy fiúgyermeke, aki 1917-ben született, és a Petre Brudasca nevet kapta. A kastély új gazdája „keresztelte át” Csucsai Péternek, és elmondása szerint fel is nevelte, iskoláztatta. A fiú lefelé görbült harcsaszáját és nagy, álmélkodó fekete szemeit nézve egyébként nem zárta ki, hogy igazak a már évek óta keringő pletykák: hogy tudniillik az a gyermek Ady Endre fia.

A Békésmegyei Közlöny újságírója, Benczel Béla 1936-ban felkereste Csucsai Pétert, aki az interjú készítésekor a segesvári gimnázium nyolcadikos tanulója volt.


„Tudom, hogy miért jött Ön, megint szenzáció lesz belőlem...” – mondta a gyerek az újságírónak, de azért hajlandó volt elmondani, hogy mik a tervei a jövőre nézve, Benczel pedig folyamatosan Ady személyiségének tükrében vizsgálgatta a fiatalembert, aki katonai pályára és a másoktól, például Gogától való anyagi függésének felszámolására készült ekkor. Az azonban kiderült, hogy bár nem tudja, tényleg apja-e a költő, Ady nevét áhítattal ejtette ki, és Gogától megkapta a verseit, melyek közül az Emlékezés egy nyár-éjszakára volt akkor a kedvence.

1939-ben egy újságíró, az „Ady-gyerek kutatója” a Keleti Ujság tudósítójaként elbuszozott Csucsára, hogy megtudja, mi lett Ady állítólagos fiával. Csucsai Péter, aki akkor már 21 éves volt, szép, magas és okos, de a beszámoló szerint nem vitte sokra, épp nem tartózkodott otthon, hanem Désen dolgozott felügyelőféleként az útépítőknél.

Lehet, hogy nem is Csucsai Péter volt Ady Endre fia?

A Demokrácia 1946. decemberi számában az alábbi címmel jelent meg egy írás: Ady Endre fia volt Csucsai Endre, akit Romániában egy népítélet során meglincseltek? A cikkben elmesélt történet szerint a sziguranca-ügynökök Goga parancsára a csucsai kastélyból elhordott holmik nyomába eredtek, így jutottak el egy gyerekhez, aki a kastélyban takarító parasztlány, Marlora Casap és Ady Endre fia.

Az anya világgá szökött szégyenében, a gyermeket pedig Goga nevelte fel. Később az Andrei Ciucia névre keresztelt „fattyú” csendőrtiszt lett, és ebbéli minőségében lett a népharag áldozata, amiért korábban kegyetlenül bánt a rábízott fogylokkal. Bár vannak átfedések a 20-as, 30-as években kialakult csucsai Ady-legendával, sok ponton jelentősen különböznek a történetek és sorsok.

(Kiemelt képünk forrása: Ady Endre Emlékmúzeum hivatalos Facebook oldala)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!