Meghalt Karsai Dániel

Karsai Dániel halálhírét a testvére osztotta meg. 

2024. szeptember 29., 08:33

Szerző:

47 éves korában meghalt az ALS-betegséggel küzdő Karsai Dániel. Az alkotmányjogász életének utolsó szakaszában már folyamatosan segítségre szorult, többnyire csak igennel vagy nemmel tudott kommunikálni, valamint gyomorszondás táplálásra volt szüksége. Karsai Dániel halálhíréről a testvére, Karsai Péter számolt be. 

Az eutanáziáért küzdött 

Karsai Dániel az elmúlt időszakban aktívan küzdött azért, hogy jogi lehetőséget kaphasson az eutanázia igénylésére, azonban próbálkozásai kudarcba fulladtak. Az alkotmányjogász a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az ügyben, ám a bíróság azt az ítéletet hozta, az eutanázia tiltása nem sérti Karsai Dániel jogait. Mint ismert, Magyarországon nem engedélyezett az eutanázia, „ezen jogsérelem orvoslására jogi út nem áll rendelkezésre”. 

Testvére jelentette be a halálhírét 

Karsai Dániel halálhíréről a testvére, Karsai Péter számolt be a közösségi oldalán keresztül. Posztjában azt írta: 

Dani ma este elment. Több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel az ALSsel. Mindig velem, velünk leszel, Bro Imádlak!

 

A betegség első jelei 

Karsai Dániel egész életében nagyon aktív életmódot folytatott. Mielőtt kiderült a betegsége focizott, túrázott és a küzdősportoknak is hódolt – írja a 24.hu. A betegség első jeleit 2021 júliusában fedezte fel, amikor is egy családi ebéd közben egyszer csak nem érezte a mutatóujját. Ezután hónapokkal később a biztonsági övét nem tudta becsatolni. Orvoshoz ekkor fordult, több napos kivizsgálást követően pedig kiderült, ALS-ben szenved. 

Karsai Dániel így fogalmazott a betegségéről 

A betegségéről korábban a Facebook-oldalán írt részletesen, elmondta, az orvostudomány számára is ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. 

Betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni

– írta akkor az alkotmányjogász, aki úgy vélte – ez volt mind a személyes, mind a szakmai véleménye–, hogy az „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma” alapvető emberi jogait sérti, különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot. 

Megalázó élethelyzet 

Döntése hátteréről akkor azt írta, hogy „az ALS rendkívül megalázó, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodor. A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül. A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz. Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét”. Karsai Dániel még az utolsó erejével is az eutanáziáért küzdött, ám sajnos hiába. 

(Kiemelt képünkön Karsai Dániel, Fotó: RTL)