A magyar alkotmányjogász a strasbourgi bíróságtól kéri a méltó halál lehetőségét

Karsai Dániel halálos beteg, a világhírű fizikusnál, Stephen Hawkingnál is diagnosztizált gyógyíthatatlan ALS meghatározza a sorsát. Most az emberi jogi bírósághoz fordult, hogy szabad akaratából kérhesse a méltó halál lehetőségét.

2023. szeptember 27., 16:06

Szerző:

„Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg. 2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak nálam. Az ALS – Stephen Hawking legendás fizikus is ilyen betegségben szenvedett – úgynevezett moto-neuron betegség. Az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni” – írta Facebook-posztjában Karsai Dániel.

„Személyes és szakmai véleményeként” hozzáteszi, hogy „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma” alapvető emberi jogait sérti, különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot.

Mint ismert, Magyarországon nem engedélyezett az eutanázia, „ezen jogsérelem orvoslására jogi út nem áll rendelkezésre”. Ezért döntött úgy, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, ahol helyt adtak a sürgősség iránti kérelmének, és az ügyben 2023. november 28-án nyilvános tárgyalást tartanak – írja a 444.hu.

Döntése hátteréről azt írta, hogy „az ALS rendkívül megalázó, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodor. A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül. A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz. Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét”.

Hozzátette, személyes ügyét arra szeretné használni, „hogy az életvégi döntések rendkívül nehéz és érthetően megosztó témájában értelmes, a különböző álláspontokat maximálisan tiszteletben tartó párbeszédet” indítson.

(Kiemelt kép: Dr. Karsai Dániel alkotmányjogász. Forrás: dr. Karsai Dániel FB-oldal)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.