Megszületett az ítélet Karsai Dániel ügyében

Az eutanázia tiltása nem sérti Karsai Dániel jogait az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint.

 

2024. június 13., 13:00

Szerző:

Meghozta döntését Karsai Dániel egykori alkotmányjogász, gyógyíthatatlan ALS beteg ügyében a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön. A bíróság indokolásában 6:1 arányban nem találta a magánélethez való jog sérelmét megalapozottnak, míg a 8. cikk alapján benyújtott panaszt önmagában, a 14. cikk alapján benyújtott panaszt pedig a 8. cikkel együttesen nyilvánította elfogadhatónak. A kereset többi részét ugyanakkor egyhangúlag elfogadhatatlannak nyilvánította.

Azaz az EJEB szerint nincs olyan nemzetközi jogi eszköz, amely kötelezhetné az Emberi Jogok Európai Bíróságához tartozó tagállamokat az aktív eutanázia elősegítésére, és annak magyarországi tiltása nem sérti a betegek jogait. Az ítéletben továbbá kifejtik, hogy a magas színvonalú palliatív ellátás, beleértve a hatékony fájdalomcsillapításhoz való hozzáférést, elengedhetetlen a méltóságteljes életvégi gondozás biztosításához,

ugyanakkor a döntés szerint a kérelmező – Karsai Dániel – nem állította, hogy a számára elérhető palliatív ellátás elégtelen lenne, vagy hogy nem lenne képes palliációs szedációt kapni a nehezen kezelhető szenvedés enyhítésére.

Az asszisztált öngyilkosság büntetőjogi tilalma pedig, beleértve annak alkalmazását bármely személyre, aki segít a kérelmezőnek az aktív eutanázia igénybevételében külföldön, nem aránytalan. Az alperes állam (Magyarország) nem lépte túl a mérlegelési jogkörét.

Döntése indoklásában az EJEB hozzátette, hogy az eutanázia jelentős társadalmi kockázatokkal jár, beleértve a visszaéléseket és a hibákat, és hogy a tagállamoknak jelentős mérlegelési jogkörük van, és a többség továbbra is tiltja az asszisztált öngyilkosságot. Hozzátették ugyanakkor, hogy

szükség esetén felül kell vizsgálni a megfelelő jogi intézkedéseket, figyelembe véve az európai társadalmak fejlődését és a releváns nemzetközi orvosi etikai normákat.

Az EJEB ezen felül leszögezi, hogy felmerült a különbségtétel azok között a halálos betegek között, akik életfenntartó kezelésre szorulnak, és megtagadhatják azt felgyorsítva ezzel a halálukat, és azok között, akiknek erre nincs lehetőségük. A bíróság szerint az orvosi kezelések megtagadásának joga összefügg az orvosi beavatkozásokhoz való szabad és tájékozott beleegyezés jogával, amit széles körben elismernek, a megkülönböztetés pedig objektív és észszerű.

Az EJEB döntésére reagált Karsai Dániel is, aki Facebook-posztjában azt írta:

A Bíróság elutasította a beadványomat. Ez nagy csalódás. Most higgadtan többször el fogjuk olvasni a döntést a kollegáimmal. Azután beadjuk a Nagykamara eljárása iránti kérelmünket, melyre három hónapunk van.
Senki ne aggódjon, megyünk tovább!

(Kiemelt képünk forrása: Karsai Dániel nyilvános blogja a Facebookon.)

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.