Elutasította Karsai Dániel kérését a köztársasági elnök

Levélben reagált Karsai Dániel kegyelmi kérvényére a magyar államfő. Sulyok Tamás válaszával nem okozott túl nagy meglepetést.

2024. június 3., 12:25

Szerző:

Karsai Dániel „POSZT MORTEM LXV. - Köztársasági elnöki kegyelem: nincs” címmel osztott meg új bejegyzést a közösségi oldalán. A gyógyíthatatlan beteg egykori alkotmányjogász ebben kifejti, Sulyok Tamás köztársasági elnök pénteken írásban reagált a megkeresésére, amiben azt kérte az államfőtől, hogy nyilvánosan nyilatkozzon arról, hogy kegyelemben részesíti az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek életvégi döntéseinek végrehajtásában segédkezőket.

A köztársasági elnök szerint ez a lépés elvonná az Országgyűlés jogalkotói és a bíróságok ítélkező hatáskörét. A kegyelmi jogkör ilyen gyakorlása továbbá ellentétben lenne ezen hatáskör különleges, utólagos és egyedi jellegével. Végezetül Sulyok szerint egy ilyen nyilatkozat arra bátoríthat embereket, hogy elkövessék az öngyilkosságban való közreműködés bűncselekményét.

Karsai Dániel posztjában kiindulásként rögzítette, hogy már azt is nagyra értékeli, hogy egy állami vezető érdemi választ adott neki. Sulyok Tamás álláspontjával ugyanakkor nem ért egyet, de azt légbőlkapottnak nevezni nem lehet. Szerint a kérdéses nyilatkozat megtétele amúgy nem vonná el a kegyelem egyedi jellegét, hiszen minden ügyet önállóan meg kell vizsgálni. Az országgyűlés és a bíróságok hatáskörének elvonása sem megfelelő érv, ugyanis Alaptörvénybe ütköző elítélést a köztársasági elnök megsemmisíthet. Minden ügyben egyedileg döntve, de akár rendszeresen is egy azonos témában.

Az pedig, hogy az elnöki nyilatkozat esetlegesen arra bíztathatna egyeseket, hogy segítsenek mások életének méltó befejezésében, nem hátrány, hanem előny. Ha esetleg így lenne, kevesebben kényszerülnének emberhez nem méltó módon befejezni életüket 

– írta bejegyzésében Karsai Dániel.

Az emberi méltóságért küzd Karsai Dániel

Mint ismert, Karsai Dániel a gyógyíthatatlan ALS-ben szenved, ami az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó betegség. A beteg egy idő után teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai is leállnak. Mindeközben a betegség a mentális képességeket nem érinti, tiszta tudattal kell végigélni a teljes leépülést.  A gyógyíthatatlan betegség túlélése mindössze néhány évre tehető.

Karsai Dánielnél tavaly augusztusban diagnosztizálták a betegséget, szeptemberben pedig közölte, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az életvégi döntések magyarországi korlátozásával kapcsolatban. Az egykori alkotmányjogász ügyét tavaly novemberben kezdte el tárgyalni a strasbourgi emberi jogi bíróság, döntést pedig várhatóan 2024. június 13 -án 10:00 órakor hoznak majd.

Az alkotmányjogász még március közepén úgy nyilatkozott, attól tart, hogy nem éli meg az ítéletet, és ha ez így lesz, szeretné, ha az ügyet testvére vinné tovább. „Sajnos most meg kell tennem azt a nyilatkozatot a bíróság felé, amit reméltem, hogy nem kell. Hogy ha nem érem meg az eljárás végét, öcsém belép a helyemre.” – mondta Karsai Dániel.

(Kiemelt képünk forrása: Karsai Dániel nyilvános blogja a Facebookon)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.