Karsai Dániel panaszát az Alkotmánybíróság is elutasította

Az Alkotmánybíróság megindokolta, miért utasítja el Karsai Dániel panaszát.

2024. június 5., 14:46

Szerző:

Az ALS-ben szenvedő Karsai Dániel népszavazási kérelmét, majd a Kúria döntése elleni panaszát az Alkotmánybíróság elutasította – számolt be róla az RTL.

A súlyos betegségben szenvedő alkotmányjogász azután fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) után a Kúria is elutasította az életvégi döntésekkel kapcsolatos népszavazási kérelmét.

Az erről szóló határozatokat már közzé is tette az Alkotmánybíróság a honlapján. Mint fogalmaztak, a Karsai Dániel által benyújtott kérdés nem alkalmas arra, hogy arról népszavazást írjanak ki, a Kúria pedig az Alaptörvénnyel összhangban álló döntést hozott. A határozat szerint:

„A népszavazásra feltenni szándékozott kérdés nem felel meg az Alaptörvényben és a népszavazási törvényben a kérdéssel szemben támasztott, a választópolgári és a jogalkotói egyértelműség követelményének.”

Karsai Dániel a betegjogokért harcol

Az alkotmányjogász romló állapota ellenére is szeretné elérni, hogy az életvégi döntéseket a betegek saját maguk hozhassák meg. A népszavazásra benyújtott kérdést így fogalmazták meg:

„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?”

Miután a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a népszavazási kérelmet, Karsai Dániel a Kúriához fordult, amely helybenhagyta az NVB döntését, arra hivatkozva, hogy amennyiben sikeres lenne a népszavazás, az olyan törvény megalkotására kötelezné az Országgyűlést, amely ellentétes a jelenlegi Alaptörvénnyel.

Karsai Dániel az alkotmányjogi panaszában leírta, hogy a Kúria megsértette az emberi méltósághoz, az élethez és a tisztességes eljáráshoz való jogát, ugyanis úgy véli, hogy az önrendelkezési jog részét képezi, ha egy gyógyíthatatlan beteg az élete szenvedésekkel teli hátralevő részét már nem akarja végigélni.

Miután az Alkotmánybíróság is elutasította, Karsai Dániel a strasbourgi emberi jogi bíróság döntésében bízhat – június 13-án hoznak ítéletet az ügyében. Az alkotmányjogász abban bízik, hogy a nemzetközi bíróság kimondja, hogy sérülnek az emberi jogai azzal, ha nem dönthet az élete méltó befejezéséről.

(Képünk forrása: Dr. Karsai Dániel Facebook-oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.