Kórházba került Karsai Dániel

Rohamosan romlik Karsai Dániel állapota.

2024. április 16., 11:53

Szerző:

Karsai Dániel március 28-án tüdőgyulladással került kórházba, az ALS-ben szenvedő alkotmányjogász állapota rohamosan romlik – írja a Hvg. Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek. A gyógyíthatatlan betegség túlélése mindössze néhány évre tehető. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, tiszta tudattal kell végigélni a teljes leépülést. 

„Testvérem, Karsai Dániel állapota az utóbbi hetekben rohamosan romlani kezdett. A beszédképességét nem veszítette el teljesen, de sajnos már a szövegek diktálása is túlságosan fárasztó számára” – írta Karsai Péter az alkotmányjogász Facebook-oldalán, hozzátéve, ezért arra kérte meg őt Karsai Dániel, hogy László Róbert barátjukkal közösen megfogalmazott posztokban ők számoljanak be az aktuális hírekről, eseményekről.

„Március 28-án, születésnapja alkalmából egy lakásszínházi előadással szerettük volna meglepni, helyette épp ezen a napon muszáj volt kórházba mennie, mivel tüdőgyulladást kapott” – árulta el Karsai Péter, aki szerint „a Korányi szakszerű ellátásának, a kimagasló színvonalú betegápolásnak, nem mellesleg Dani fekete öves akaraterejének köszönhető, hogy kigyógyult a betegségből. Napokig a totális némaságban és a kommunikációképtelenség állapotában csak a reménybe tudtunk kapaszkodni”.

„Múlt hét csütörtök óta Dani ismét otthon pihen, sokat olvas, látogatóival – ha nem is úgy, mint akár csak pár hete, de kommunikál. És hatalmas mosollyal konstatálja, hogy a londoni derbin a Fulham 2–0-ra legyőzte a WestHam Unitedet” – zárta a posztot Karsai Péter, aki Facebookon is megosztotta azt a hétvégi, TikTokon posztolt videót, amelyen az látható, hogy Karsai Dánielt már gyomorszondával kell táplálni.

Karsai Dániel még január elején fordult Novák Katalin lemondott köztársasági elnökhöz, hogy kegyelmezzen meg neki, hiába

Karsai Dánielnél tavaly augusztusban diagnosztizálták a gyógyíthatatlan, ALS nevű betegséget, szeptemberben közölte, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az életvégi döntések magyarországi korlátozásával kapcsolatban. Karsai Dániel ügyét tavaly novemberben kezdte el tárgyalni a strasbourgi emberi jogi bíróság, azt azonban nem tudni, mikor születhet róla döntés. Az alkotmányjogász március közepén úgy nyilatkozott, reménykedik, hogy májusban eldől a kérdés. Arról is beszélt, hogy attól tart, hogy nem éli meg az ítéletet, és ha ez így lesz, szeretné, ha az ügyet testvére vinné tovább: „Sajnos most meg kell tennem azt a nyilatkozatot a bíróság felé, amit reméltem, hogy nem kell. Hogy ha nem érem meg az eljárás végét, öcsém belép a helyemre.”

Karsai Dániel arra kérte Novák Katalint, hogy kegyelmezzen meg azoknak, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek.. „Azt javasoltam, hogy az (ex)köztársasági elnöki asszony nyilvánosan vállalja, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve. Magyarul, az öngyilkosságban való közreműködés büntetőjogi következménye alól való mentesülést szerettem volna ezen a speciális úton elérni”– írta az alkotmányjogász. Hozzá téve, hogy szigorúan olyan betegek és segítőik számára, akik elviselhetetlen mértékű és megoldhatatlan szenvedésnek vannak kitéve. Javasolta továbbá, hogy a köztársasági elnököt az ilyen kegyelmezési ügyekben egy bizottság segítse. Javaslata szerint a bizottság tagjai között lennének orvosok, pszichiáter, és büntetőjogi szakértő is.

(Kiemelt képünk forrása: Dr. Karsai Dániel Facebook oldala)

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.