Karsai Dániel kegyelmi kérvénnyel fordulna Sulyok Tamáshoz

Karsai Dániel azért küzd, hogy saját döntéséből, méltósággal fejezhesse be az életét.

2024. április 22., 11:52

Szerző:

Karsai Dániel folyamatos segítségre szorul, többnyire igennel vagy nemmel tud kommunikálni, és gyomorszondás táplálásra van szüksége, még ezek mellett sem érzi úgy, hogy ha tehetné, most az eutanázia mellett döntene – írja a Telex. Karsai Dániel egész életében az elesettekért, az alkotmányos jogokért küzdött, de talán maga sem gondolta volna, hogy a legnagyobb harcát azért vívja majd, hogy méltósággal halhasson meg, miután 2022 augusztusában az ALS nevű gyógyíthatatlan, halálos idegrendszeri betegséggel diagnosztizálták.  

A gyógyíthatatlan betegség túlélése mindössze néhány évre tehető. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, tiszta tudattal kell végigélni a teljes leépülést. Ahogy arról beszámoltunk, Karsai Dániel március 28-án tüdőgyulladással került kórházba, az ALS-ben szenvedő alkotmányjogász állapota rohamosan romlik. Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek.

Karsai Dániel Sulyok Tamásnak is beadja azt a kegyelmi kérvényt, amit Novák Katalinnak is elküldött

Ebben Karsai Dániel azoknak kért kegyelmet, akik gyógyíthatatlan betegek méltóságteljes halálában segédkeznek. Karsai Dániel arra kérte Novák Katalint, hogy kegyelmezzen meg azoknak, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek.. „Azt javasoltam, hogy az (ex)köztársasági elnöki asszony nyilvánosan vállalja, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve. Magyarul, az öngyilkosságban való közreműködés büntetőjogi következménye alól való mentesülést szerettem volna ezen a speciális úton elérni”– írta az alkotmányjogász. Hozzá téve, hogy szigorúan olyan betegek és segítőik számára, akik elviselhetetlen mértékű és megoldhatatlan szenvedésnek vannak kitéve. Javasolta továbbá, hogy a köztársasági elnököt az ilyen kegyelmezési ügyekben egy bizottság segítse. Javaslata szerint a bizottság tagjai között lennének orvosok, pszichiáter, és büntetőjogi szakértő is.

Saját kérésére csak eldöntendő kérdéseket tett fel a Házon kívül stábja Karsai Dánielnek, amikor a hét elején interjút készítettek vele. Akkor került haza a kórházból, és bár nagyon gyenge, szellemileg továbbra is tökéletes állapotban van – írja az RTL.

Karsai Dániel szeptemberben közölte, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az életvégi döntések magyarországi korlátozásával kapcsolatban. Karsai Dániel ügyét tavaly novemberben kezdte el tárgyalni a strasbourgi emberi jogi bíróság, azt azonban nem tudni, mikor születhet róla döntés. Az alkotmányjogász március közepén úgy nyilatkozott, reménykedik, hogy májusban eldől a kérdés. Arról is beszélt, hogy attól tart, hogy nem éli meg az ítéletet, és ha ez így lesz, szeretné, ha az ügyet testvére vinné tovább: „Sajnos most meg kell tennem azt a nyilatkozatot a bíróság felé, amit reméltem, hogy nem kell. Hogy ha nem érem meg az eljárás végét, öcsém belép a helyemre.”

(Kiemelt képünk forrása: Dr. Karsai Dániel Facebook oldala)