Karsai Dániel: sírva jöttünk a világra, de mosolyogva távozhatunk

Karsai Dániel, a halálos betegséggel küzdő alkotmányjogász újabb bejegyzéssel jelentkezett. Ebben újabb gondolatait osztotta meg az EJEB döntése kapcsán, de focirajongóként üzent a magyar és a skót válogatottnak is.

2024. június 23., 10:12

Szerző:

Karsai Dániel a legfrissebb Facebook-posztjában az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) döntéséhez kapcsolódva azt elemzi, vajon igaz-e az az alaptétel, miszerint az emberi élet mindenek felett álló szentség.

„Az emberi élet nem pusztán létezés. Az embert más létformáktól az értelme különbözteti meg. (De nem teszi felsőbbrendűvé.) Az emberi értelemmel szorosan összefügg az emberi méltóság. Az emberi lét akkor értelmes és méltóságteljes, ha módunkban áll – legalább valamilyen minimális szinten – alakítani. Ha ez a lehetőség elvész, akkor az a homo sapiens, aki ennek a tragédiának van kitéve, nem tud emberhez méltó és értelmes életet élni”

– érvel Karsai Dániel. Szerinte ez történik a gyógyíthatatlan, halálos betegek életének legvégén. „Ekkor a fizikai és mentális szenvedés olyan mértéket ölthet, hogy amellett semmi más nem marad. Ezt a puszta szenvedésre redukálódott létezést már nem lehet emberi életnek hívni. Legalábbis filozófiai, morális és jogi értelemben olyan emberi életnek, amit mindenáron védeni kell. Az élet jog, de nem kötelesség. A kizárólag szenvedést tartalmazó élet meg biztosan nem lehet kötelező. Mindannyian sírva jöttünk a világra. Az életben az a szép, hogy lehet belőle mosolyogva távozni. Ehhez néha segítség kell. Ezért küzdünk mi most” – írja.

Mint arról korábban beszámoltunk, nemrég meghozta döntését Karsai Dániel ügyében a EJEB. A bíróság indokolásában 6:1 arányban nem találta a magánélethez való jog sérelmét megalapozottnak, míg a 8. cikk alapján benyújtott panaszt önmagában, a 14. cikk alapján benyújtott panaszt pedig a 8. cikkel együttesen nyilvánította elfogadhatónak. A kereset többi részét ugyanakkor egyhangúlag elfogadhatatlannak nyilvánította.

A döntésére később reagált Karsai Dániel is, aki Facebook-posztjában azt írta: a Bíróság elutasította a beadványát, ami nagy csalódás számára. „Most higgadtan többször el fogjuk olvasni a döntést a kollegáimmal. Azután beadjuk a Nagykamara eljárása iránti kérelmünket, melyre három hónapunk van. Senki ne aggódjon, megyünk tovább!” – írta.

 Karsai Dániel üzent a válogatottnak is

Mostani posztja végén a focirajongó Karsai Dániel – a vasárnap esti összecsapásra utalva – üzent a skót válogatottnak és szurkolóinak is.

„A mélyen tisztelt skót válogatott és még mélyebben tisztelt szurkolóik figyelmét felhívom arra, hogy semmi jóra ne számítsanak. Két dudás ugyanis nem fér meg egy stadionban. Főleg akkor nem, ha az egyik skót, a másik meg magyar. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”

– zárta bejegyzését Karsai Dániel.

(Kiemelt képünkön Karsai Dániel. Forrás: Karsai Dániel nyilvános blogja a Facebookon)