Megbocsáthatatlan dolgot mondott a megafonos Karsai Dánielnek

 Az influenszer később elnézést kért Karsai Dánielnek adott tanácsai miatt. 

2024. június 17., 09:47

Szerző:

Egy Tik-Tok-élőzés alatt Szakács István, a Megafon győri influenszere két doboz Xanax bevételét javasolta Karsai Dánielnek, a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogásznak – írja az Index. Az élőzés során kérdezték meg Szakácstól, mit gondol arról, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök elutasította Karsai kérelmét. Aki arra kérte az elnököt, hogy nyilvánosan nyilatkozzon arról, hogy kegyelemben részesíti az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek élet végi döntéseinek végrehajtásában segédkezőket, ezt azonban az államfő elutasította.

Sulyok döntésére reagálva az influenszer a következőket mondta: „A Karsai Dániel kapja be… Azért, mert az életről egyedül a Jóistennek van joga rendelkezni. Karsai Dániel annyira, annyira izél, tehát hogyha olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, azt viszontlátásra.” Szakács szavait hatalmas felháborodás követte, ezért a kormánypárt részére videókat készítő influenszer bocsánatot kért, majd bejelentette, hogy egy időre visszavonul a közélettől. „Az intenzív TikTok-élőzés rosszat hozott ki belőlem, nem jó a mentális egészségemre. Ezért most egy jó darabig (talán örökre) visszavonulok a közéleti kommentártól” – fogalmazott Szakács István.

Karsai Dániel válasza

Karsai Dániel Facebook-posztban osztotta meg véleményét az esetről, bár nem nevezte nevén a megafonos influenszert. 

„Én vallásos vagyok. Hiszek abban, hogy egy felsőbb entitás teremtett minket. Ugyanakkor a teremtés nem lenne teljes a szabad akarat nélkül. Ha nem tudunk elkövetni jót és rosszat egyaránt, nem lenne értelme a létezésnek. Tegyük fel, hogy az életvégi döntés meghozatala rossz. Evilági, azaz jogi eszközökkel megtiltani akkor sem lehet. Az Isten által adott szabad akaratot nem lehet korlátozni. A „mások sérelmére elkövetett rosszat nem szabad hagyni”, és sok esetben jogi eszközökkel is fel kell lépni ellene. De ha más nem sérül, mint az életvégi döntések meghozatala esetében, úgy a szabad akarat nem akadályozható. Ez Isten és ember ellen való vétek lenne. És súlyos emberi jogi sérelem”. 

Karsai végül az Alaptörvényt is idézte, mely szerint a létezés alapja az emberi méltóság. Amihez hozzátartozik az önrendelkezési jog is, így az elmúlás idejének és módjának a megválasztása is. 

(Kép forrása: Dr. Karsai Dániel Facebook oldala)

Több ezer babaváró hiteles van már most is bajban, az ötéves türelmi idő letelte után pedig a sokszorosára nőhet a számuk júliustól kezdődően. A fizetési problémás babaváró hitel kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, és még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára

A Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, Grósz Jenő szeptembertől a Lidl anyavállalatánál régiós igazgatói pozíciót tölt majd be, utódja Szlavikovics Zita lesz, aki jelenleg a Lidl Szlovákia igazgatóságának elnöke –közölte a vállalat az MTI-vel.

Bár egy szamárköhögéssel fertőzött járványügyi szakember maszk nélkül sétálgatott hosszabb ideig egy gyermekkardiológia intenzív részlegén – ahol szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett főként újszülöttek feküdtek –, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ennek ellenére nem tervezi az egészségügyi dolgozók ismétlő oltását szamárköhögés elleni szérummal.