Paralimpia: Kiss Péter Pál ismét olimpiai bajnok

Megvédte olimpiai bajnoki címét a kajakos Kiss Péter Pál a KL1-es kategóriában, 200 méteren a párizsi paralimpián, így már kétszeres olimpiai bajnok.

2024. szeptember 7., 12:43

Szerző:

A kajakos Kiss Péter Pál címét megvédve aranyérmet szerzett a KL1-es kategóriában, 200 méteren a párizsi paralimpia szombati versenynapján. Suba Róbert a negyedik helyen ért célba.

Kiss Péter Pál, a Budapesti Honvéd 21 éves világ- és Európa-bajnok versenyzője már a pénteki előfutamból biztosította a helyét a fináléban, amelyben a középfutamból csatlakozott hozzá Suba Róbert is, így két magyarért lehetett szorítani.

Kiss Péter Pál magabiztosan nyert

Kiss visszafogottabban kezdett, de aztán a táv felénél lehagyta ellenfeleit és 44.55-ös idővel, paralimpiai rekorddal nyerte meg a parakajakosok KL1-es kategória 200 méteres a szombati döntőjét, közel két másodpercet verve a második helyezettre.

„Jó hallani, hogy kétszeres paralimpiai bajnok vagyok. Nagyon vártam már a versenyt, egész jól kipihentem magam. Reggel felkeltem, éreztem, hogy jó lesz”

– nyilatkozta az M4-nek, és megjegyezte, egy korábbi sérülése miatt próbált óvatosabban kezdeni, emiatt érezte, hogy féltávnál kell majd a ritmusváltás.

A 21 éves Kiss Péter Pál – aki nyolcéves korában a Guillain Barré-szindróma miatt deréktól lefelé lebénult – így már kétszeres paralimpiai bajnok, emellett négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok. A párizsi paralimpián ez volt az ötödik magyar aranyérem, és összességében a tizenkettedik magyar dobogós helyezés.

Suba Róbert kiválóan versenyzett, de leszorult a dobogóról

A legkomolyabban sérülteket felsorakoztató kategória másik magyarja, a nyolc éve, Rióban ezüstérmes, 44 esztendős szegedi Suba Róbert is remekül versenyzett, de végül leszorulva dobogóról negyedik lett.

Suba Róbert fiatalon több sportágat is kipróbált, majd 19 évesen, többéves ejtőernyős tapasztalattal, több tucat ugrást követően egy "rendellenes nyitás" következtében 1500 méter magasról lezuhant és gerincsérülést szenvedett. Azóta kerekesszékben él, de már a baleset után, a kórházban tovább folytatta a sportolást, majd elkezdett kajakozni.

A kétszeres lábszáramputált Kiss Tibor – aki korábban ülőröplabdázott, s most 46 évesen jutott ki élete első paralimpiájára – a KL2-es kategóriában a B döntőben szállt vízre, amelyben másodikként ért célba, így összesítésben a 10. helyen végzett.

A Subához hasonlóan szegedi Boldizsár Dalma, aki korábban az épek között többszörös korosztályos bajnok volt, s a gerincvelőt megtámadó betegség miatt kényszerült néhány éve kerekesszékbe, szintén újonc. Szombaton a kenut jelentő VL2-es versenyt a B fináléban fejezte be, s második helyével összesítésben ő is a 10.-ként zárt.

(Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)