A kormány átírja az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás rendszerét: mutatjuk a részleteket

Érdemes tisztázni, hogy Orbánék most nem einstandolnak, csupán az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás rendszerét alakítják át úgy, hogy az ott gyűjtögetett pénzt lakhatási célra lehessen felhasználni.

2024. október 14., 14:24

Szerző:

Ma elindul a társadalmi egyeztetése annak a kormányzati tervnek, amely alapján lakhatási célra lehet felhasználni az önkéntes pénztári megtakarítások egy részét vagy egészét. A javaslat értelmében a pénztári megtakarításokat ilyen célra csak 2025-ben lehetne felhasználni, ebben az egy évben viszont adómentesen feltörhetőek az önkéntes pénztári számlák – írja a Portfolio. A lap szerint a tervezet alapján a megtakarítások felhasználására az alábbiak szerint lesz lehetőség:

  • a megtakarítások lakáscélú felhasználása egy extra, opcionális lehetőség, azaz arról az érintett saját belátása szerint, szabad választása alapján dönthet, ezáltal tovább erősítve az önrendelkezés jogát;
  • a megtakarítások felhasználására az érintetteknek 2025-ben átmenetileg, egy éves időtartamban van lehetőségük;
  • a lakáscélú felhasználás ebben az egy évben adómentesen vehető igénybe.

Megjegyzik, hogy a legfrissebb adatok szerint mintegy 2100 milliárd forintnyi megtakarítás volt önkéntes pénztári számlákon, az utóbbi időszakban látott növekedés a tagok és a munkáltatók befizetései mellett a jó piaci teljesítménynek is köszönhető.

Ez számít lakáscélnak, erre fordítható az önkéntes megtakarítás

A javaslat lakáscélnak tekinti a hitelintézeti törvényben meghatározott lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés törlesztésének, illetve önrészének támogatását, valamint a Magyarország területén fekvő lakások korszerűsítésének, felújításának támogatását. Az önkéntes megtakarítások lakáscélú felhasználhatóságának feltétele pedig, hogy a lakás vagy a pénztártag, vagy a házastársa, vagy gyermeke legalább részleges tulajdonában álljon, illetve a hitelszerződés ilyen ingatlan megszerzését célozza. 

A lakások korszerűsítésének, felújításának támogatása a javaslat értelmében meghatározott munkálatok, anyagok és eszközök után kibocsátott számlák, illetve szerződések utólagos elszámolásával történhet és akár három alkalommal is benyújthatók, így elősegítve a nagyobb összegű felújításokat, korszerűsítéseket is. 

Eddig nem lehetett feltörni a megtakarítást

Az önkéntes nyugdíj-pénztári megtakarításokat mindeddig 10 év letelte előtt nem lehetett feltörni, csakis abban az esetben, amennyiben a pénztártag a 10 év letelte előtt vonult nyugdíjba (de ekkor is 15 százalékos szja-t kellett fizetni a tőkére). Teljesen adómentesen legalább 10 év letelte után és nyugdíjba vonulás esetén lehet hozzáférni az itteni megtakarításokhoz. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)