Újra veszélyben vannak az önkéntes- és magánnyugdíjpénztári megtakarítások?

Tavaly erős évet zártak az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak, amire utoljára 14 éve volt példa.

2024. október 8., 13:21

Szerző:

Tavaly erős évet zártak az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak, a 2023-ashoz hasonló teljesítményeket utoljára 14 éve, 2009-ben láthattunk. Az idei első negyedév alapján még azt gondoltuk, hogy a tavalyi, sok esetben 20 százalék feletti éves hozamokat idén nehéz lesz megismételni, de a második és most a harmadik negyedéves teljesítmények is jócskán rácáfoltak erre – írja elemzésében a Portfolio. A lap hozzáteszi, a nagyobb részvényhányadot tartó portfóliók első kilenc havi hozama már most is meggyőző, bőven találhatók 10-17 százalék közötti hozamok is a listán. 

Így muzsikáltak a magánnyugdíjpénztárak

Az MNB legfrissebb adatai alapján, a szeptember végi állapot szerint, minden pénztári portfólió pozitív tartományban mozog idén is. Bár néhány klasszikus portfólió az év elején enyhe mínuszban indult, mostanra már ezek is 4-9 százalék közötti hozamot értek el, de különösen a kockázatosabb, részvényarányos portfóliók hoztak jó eredményeket.

Kiemelkedett az Aranykor klasszikus portfóliója, amely eddig 8,9 százalékos hozamot mutatott fel. A klasszikus és óvatos portfóliók visszafogottabb teljesítménye részben a kötvénypiaci hozamemelkedésnek tudható be, amely az év első hónapjaiban volt érzékelhető, de azóta a hozamok csökkentek, így ezek a portfóliók is felzárkóztak. A kiszámítható, óvatos és klasszikus portfóliók első kilenc havi hozama is 5-8 százalék közötti.

A kockázatosabb, részvénytúlsúlyos portfóliók hozták a legnagyobb nyereséget. Az Allianz Kockázatvállaló portfóliója kiemelkedően teljesített, 17 százalék feletti hozamot ért el. Ezt követte a Pannónia Gyémánt portfólió 15,5 százalékos, és az Aranykor ESG Dinamikus 14,5 százalékos hozama. Számos másik portfólió is 10 százalék feletti hozamot mutatott, ami jól jelzi, hogy a kockázatvállalás kifizetődő volt idén. 

Kérdés – jegyzi meg a Portfolio –, hogy a tavalyi, illetve az idei eddigi jó hozamok miképpen befolyásolják majd a pénztári tagok döntését most, hogy a kormány lehetővé tenné a pénztári megtakarítások egy részének lakáscélra történő felhasználását. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Unsplash.com)