Nyugdíjpénzek: beláthatatlan következménye lehet, ha ezt meglépi a kormány

A szakértő szerint aggályos a javaslat, mely szerint az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat ingatlancélokra is fel lehetne használni. 

2024. október 3., 14:04

Szerző:

Amint arról portálunk is beszámolt egy éven át lakásvásárlásra is lehet majd használni a nyugdíjpénztári megtakarításokat egy tervezet szerint. Nyugdíjguru szakértője, Farkas András szerint viszont a javaslat igencsak aggályos, úgy véli a lépés veszélybe sodorhatja a  már így sem túl ígéretes jövővel rendelkező ellátási rendszert – írja a Dívány, a Portfolio oldalán megjelent írásra hivatkozva. 

Csökkenhet az öngondoskodási kedv 

A szakértő álláspontja szerint amennyiben a terv megvalósul, az csökkentheti az amúgy is csekély öngondoskodási tervet. Amint azt lapunk is megírta Magyarországon extrém alacsony azoknak a száma, akik tudatosan készülnek a nyugdíjas éveikre, ennek egyik fő oka a magánnyugdíjpénztárak visszaállamosítása miatti bizalomvesztés.

A nyugdíjas évek

Farkas András azt mondja, egész Európában terjed a megközelítés, amely szerint az állami nyugdíjrendszernek nem feladata az aktív korban elért életszínvonal megőrzésének biztosítása. A kielégítő időskori ellátás tehát a szakértő szerint csak úgy jöhet létre, ha az állam, a foglalkoztató és a jövőbeni nyugdíjas együttesen vesz részt a gondoskodásban. Hazánkban viszont a foglalkoztatói pillér teljes mértékben hiányzik, ami azt is jelenti, hogy kizárólag az állami nyugdíj jöhet számításba, illetve az a pénz, amit öngondoskodás révén gyűjt össze valaki.

Ezekkel a megfontolásokkal azonban homlokegyenest ellenkező az önkéntes pénztári vagyon ingatlanpiaci felélése 

– mondta a szakértő. 

Vonzó lehetőség, de... 

Bár a törvényjavaslat készítőinek kalkulációja szerint maximum 300 milliárd forint mozdulhat meg lakáscélokra a nyugdíjpénztári megtakarításokból, Farkas András viszont úgy gondolja ez az összeg sem nélkülözhető az öngondoskodási pillérből. A dolog paradoxona, hogy azok számára rendkívül vonzó lehet a lehetőség, akiknek nem áll rendelkezésre önerő egy lakásvásárláshoz. Az öngondoskodás ilyen célú felhasználása ugyanakkor azt eredményezheti, hogy sokak félelme válik majd valóra, vagyis nem lesz elegendő pénzük ahhoz, hogy az aktív korban elért életszínvonalon éljenek majd a nyugdíjas éveik során. 

Érdemes lenne még egyszer alaposan megfontolni az intézkedés elkerülhetetlen hosszú távú mellékhatásait is

– teszi hozzá Farkas András. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)

2024. október 2., 11:32

Másként számítják az ellátását azoknak, akik – elérve az öregségi nyugdíj korhatárukat – idén mennek nyugdíjba, és más azokra, akik már 2024-ben betöltik a 65. életévüket, de csak jövőre kezdik meg nyugdíjas éveiket.