20 év után ismét lehet magyar versenyző a Forma-1-ben

Már régóta nincs magyar versenyző a Forma-1-ben, de úgy tűnik, hogy ez hamarosan megváltozhat.

2024. október 14., 16:41

Szerző:

A Forma-1 az egyik legnépszerűbb sport és rengeteg embert beszippant a versenyzés lehetősége, vagy csak a futamok megtekintése. Magyar versenyző már régóta nincs, most azonban a Pénzcentrumnak nyilatkozott erről a témáról és a lehetőségekről Őry Tamás, a Motorsport Talent Management ügyvezető igazgatója.

Újra lehet magyar versenyző a Forma-1-ben

A Forma-1 valódi tömegeket vonz, a száguldás szerelmesei pedig valósággal rajonganak a futamokért. Magyarországon is rendeznek nagydíjat, nyáron napokra ellepik Budapestet és Mogyoródot a sport rajongói. Az emberek a szállodák előtt táboroznak, vannak, akik még a repülőtérre is ellátogatnak, hogy elsőként találkozhassanak a kedvenc pilótáikkal.

Versenyzőként nem egyszerű eljutni a Forma-1-ig. Eddig ez egyedül Baumgartner Zsoltnak sikerült, aki a 2003-as és 2004-es szezonokban versenyezhetett. Még Kesjár Csabának volt erre esélye, de sajnos egy szerencsétlen baleset miatt idő előtt véget ért a pályafutása.

Őry Tamás, a MOTAM ügyvezető igazgatója, valamint a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség alelnöke interjút adott a Pénzcentrumnak. Elárulta, hogy most ismét van rá esély, hogy pár éven belül legyen magyar versenyző a Forma-1-ben.

Molnár Martin esetében a teljes menedzsmenttel, és a szülői háttérrel együtt azon dolgozunk, hogy elvigyük őt a Forma-1-be. Ennek az első lépcsőjén vagyunk a Forma-4-es bajnokságban, ahol vezetjük az újoncoknak az értékelését, ami egy fantasztikus eredmény egy futammal a vége előtt, és magyar sporttörténeti tettként értékeljük

– olvasható a Pénzcentrum cikkében.

Molnár Martin már négyszer ért el dobogós eredményt, és az összetett top 10-es táblázaton belül is remek helyen áll. Lépésről lépésre haladnak, és arra törekszenek, hogy támogatással eljuthasson a Forma-1-be, amire Őry Tamás szerint reális esély van.

Ő volt az első magyar Forma-1-es versenyző

Baumgartner Zsolt 2003-ban lett az első és eddig egyetlen magyar versenyző a Forma-1-ben. 2003-ban került be a Forma-1-be, amikor a magyar nagydíj szombati szabadedzésén a Jordan versenyzője, Ralph Firman balesetet szenvedett. A versenyző számára az orvosi csapat nem engedélyezte a futamot, ezért Baumgartner Zsolti, mint a csapat tesztpilótája, ugrott be. Az időmérőedzésen 19. helyen végzett, a futamot azonban egy motorhiba miatt nem tudta befejezni.

2004-ben a Minardi csapatához került, ami az akkori mezőny egyik leggyengébb autóját tudta biztosítani számára. Ennek ellenére nyolcadik helyen futott be az amerikai Indianapolisban rendezett versenyen. Ekkor szerezte meg Magyarország első pontját is a világbajnokságok történetében. 2023-ban 168.hu is megírta, hogy Baumgartner Zsolt visszavonult a Forma-1-től és a családi vállalkozásban dolgozik.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Gongora / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint bravúros eredmény az 1-1-es döntetlen a holland csapat ellen, mégis érez némi csalódottságot, mert az ellenfél emberhátrányban tudott egyenlíteni a magyar labdarúgó-válogatott ellen a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában. Ronald Koeman holland kapitány szerint örülhetnek, hogy pontot szereztek.

A Ferencváros sajnos a labdarúgó Európa-liga alapszakaszának 2. fordulójában sem tudott pontot szerezni, így a csapat október 24-én a francia Nice együttese ellen bizonyíthat majd.