Emlékszik még Baumgartner Zsoltra? Így él most az egyetlen magyar Forma-1-es versenyző

Magyarország első és eddig egyetlen Forma-1-es pilótája arra is nagyon büszke, hogy Michael Schumacher megdicsérte a 2004-es indianapolisi futamon.

2023. július 22., 08:36

Szerző:

Baumgartner Zsolt húsz éve lett az első magyar a Forma-1 versenyző, évek óta nem adott tévéinterjút, a Fókusszal most kivételt tett – írta az RTL.hu.

A beszélgetés során az egykori pilóta beszélt arról is, milyen megtiszteltetés volt számára, amikor a hétszeres világbajnok, Michael Schumacher medicsérte. Baumgartner 2004-ben a Minardi csapatához került, ami az akkori mezőny egyik leggyengébb autóját tudta biztosítani számára. Ennek ellenére az amerikai Indianapolisban rendezett versenyen a nyolcadik helyen futott be.

„Schumival együtt mentünk és ő mondta, hogy mennyivel jobban mész már, mint az év elején. Amikor jöttek a lekörözések, akkor egy pár kanyart ment mögöttem. Ez elismerés volt részéről” – emlékszik vissza az interjúban.

Baumgartner Zsolt nemcsak a versenyzéstől, a közélettől is visszavonultan él. Megnősült, gyerekei lettek és édesapja mellett a családi vállalkozásukban dolgozik, távol a Forma-1-től.

A 2023-es Forma-1 Magyar Nagydíjat ezen a hétvégén rendezik a Hungaroringen. 

(Kiemelt kép: a Minardi-s Baumgartner Zsolt (balra) és az olasz Gianmaria Bruni a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj első edzésének előestéjén Melbourne-ben, 2004. március 4-én. AFP PHOTO/LIU Jin)

Hazánkat az a megtiszteltetés érte, hogy július 11-én, a franciaországi Sens városában Kollár Zsuzsanna tatai amatőr sportoló is vihette az olimpiai fáklyát. A hagyományoknak megfelelően 2024. április 16-án a görögországi Olümpiában gyújtották meg az olimpiai lángot és indult útjára a fáklya, amelyet mintegy tízezer futó visz el váltóban az olimpia helyszínére, Párizsba.

 

Marco Rossi marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakember az Európa-bajnokság tanulságainak átgondolását követően, pár hét múlva megkezdi a felkészülést az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre történő összetartás előkészítésével.