Vámpírbetegség: akár bele is halhat, ha nem elég óvatos

A vámpírbetegség igen ritka betegség, ám akár halált is okozhat. Az akut intermittáló porfíria ugyanis légzésleállással járó allergiás rohamot válthat ki.

2024. október 14., 14:34

Szerző:

A The Sun számol be Phoenix Nightingale állapotáról, akinek az életét a vámpírbetegség, vagyis az akut intermittáló porfíria (AIP) keseríti meg. A kétgyermekes, fiatal édesanyának kerülnie kell a fokhagymát, mert az abban lévő kén légzésleállással járó allergiás rohamot okozhat nála. De a vámpírbetegségben szenvedőknek – Drakulához hasonóan – az erős napfényt is kerülniük kell, ezért bőrük az átlagosnál fehérebb.

A vámpírbetegség vérképzési zavar, amely hányással, hasgörcsökkel, székrekedéssel jár

A porfíriák esetében a hemoglobin egyik alkotórésze, a hem kialakulása sérül. Ehhez a folyamathoz számos enzim szükséges, melyek a májban, illetve a vörösvértestekben helyezkednek el.

Bármelyiknek a hibája azt okozza, hogy az előanyagok (az ún. porfirinek, amelyekből a hem végső soron kialakul) a vérben és a szervezetben felhalmozódnak, s nem képződik elégséges mennyiségű, normális működésre képes hem.

Ennek az egyenes következménye az, hogy a hemoglobin sem termelődik rendesen. Bár a porfíriák örökletes betegségek, a tünetek megjelenéséhez azonban bizonyos kiváltó tényezők jelenléte is szükséges, elég hozzá a stressz, a hormonkezelés vagy bizonyos gyógyszerek szedése.

Az akut intermittáló porfíra csak egy a porfíria betegségek közül. A tünetek bizonytalan görcsös fájdalmak formájában jelentkeznek. Gyakori a hányás és a székrekedés. Ideggyógyászati és pszichiátriai tünetek is megjelenhetnek: lelassul a gondolkodás és a mozgás, gyakran észlelhetők depressziós tünetek. Epilepsziás görcsre hasonlító rohamok léphetnek fel, időszakos izomgyengeség és bénulások alakulnak ki, főleg a kezekben és a lábakban. A nők egy speciális változattal is szembe kell, hogy nézzenek: közvetlenül a menstruáció jelentkezése előtt rosszabbodnak a tünetek. 

Phoenix Nightingale sem meri elhagyni a komfortzónáját, különösen ami az étkezéseket illeti. 

„Hacsak nem egy olyan helyről van szó, amelyet ismerek, ránézek az étlapra és elsírom magam, mert nem tudom, mit ehetek. Inkább eszem tehát otthon, vagy ragaszkodom a már bevált ételekhez. Elég egyetlen hiba..." – mondja Nightingale, aki ha fokhagymát eszik, harmincszor hány naponta, emellett erős fájdalmak, migrén és székrekedés léphet fel nála, sőt akár el is ájulhat, a tünetek ráadásul három napon át eltarthatnak. A fokhagyma mellett egyébként kerülnie kell például a vörös szőlőt, a kávét, a szóját, és egyáltalán nem fogyaszthat alkoholt sem.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)