Allergia kisokos: minden, amit a betegségről tudni érdemes

A lakosság több mint 20 százaléka küzd a pollenekkel ebben az időszakban, azaz ennyire tehető azoknak a száma, akiket ledönt az allergia.

2024. augusztus 6., 11:26

Szerző:

A lakosság több mint 20 százaléka pollenallergiás, az érintetteknél eltérő súlyosságúak a tünetek. Van, aki csak egyet-kettőt tüsszent az allergiát okozó növény virágzásának idején, de vannak, akik tavasztól-őszig az összes pollenre érzékenyek és súlyos, az életminőséget rontó tüneteik vannak. Ezek az úgynevezett outdoor pollenek okozzák a legtöbb panaszt, hiszen nem lehet őket elkerülni – írja cikkében a Webbeteg. A portál hozzáteszi, tüneteket februártól-októberig több növény is okozhat, de ezek közül a legtöbb panaszért a parlagfű okolható.

Ezek az allergia tünetei

De mégis milyen tünetekkel jelentkezik az allergia? Nos, a szénanátha, nevéből adódóan náthás tünetekkel jelentkezik, a „széna” valamikor a füvekre jelentkező náthának az első elnevezése volt, de gyakorlatilag ma ezt használjuk az összes pollen okozta allergiás náthás tünetre.

A betegeknél szemviszketés, könnyezés, orrfolyás, orrdugulás, torokkaparás, tüsszögés jelentkezhet. Ebben az időszakban gyakori az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás, a pollenek a bőrre jutva pedig kiütéseket, az ekcémás tünetek rosszabbodását is előidézhetik.

Az allergia nem válogat

Sajnos az allergiás megbetegedések nagyon összefolynak egymással, így gyermekkorban először megjelenik az ekcéma, a tejallergia, majd sokszor az asztma is. Tehát – írja a portál – van egy úgynevezett allergiás menetelés, ami minden korosztályban más.

A szénanátha általában 10-12 éves korban szokott kezdődni, ám manapság az allergiák terjedésével eltolódnak ezek az időpontok, így egyre gyakoribb, hogy a szénanáthás tünetek már 3-4 éves gyerekeknél is megjelennek.

Érdemes orvoshoz fordulni pollenallergiával?

Az allergia kezeléséhez javasolt szakorvos tanácsát kérni, aki receptre kapható készítményeket is felírhat a panaszok kezelésére. A recept nélkül kapható készítményeket is már kivizsgált, beállított terápia esetén célszerű alkalmazni. Panaszok esetén a kivizsgálás azért is fontos, mivel a nem megfelelően kezelt allergiás betegnél újabb allergiák jelentkezhetnek, vagy súlyosabb szövődmény, asztma alakulhat ki.

A már hosszabb ideje allergiás beteg számára is javasolt a szakorvost még a parlagfű virágzása előtt felkeresni.

Esetükben 2-3 évente ajánlott az allergia vizsgálat ismétlése, amennyiben idő közben újabb panaszokat észlelt magán. A gyógyszeres terápia módosítására is szükség lehet. Az allergia kezelése ugyanis szezononként változhat, különösen, ha a korábban használt készítményekkel nem érhető el megfelelő életminőség. Várandósság esetén különösen fontos, hogy kerüljük a gyógyszerek szedését, ekkor szintén módosítanunk kell a korábbi kezelést.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KovalskiOlga via Pixabay)

Az altató nélküli alvás sokkal egyszerűbben elérhető, mint gondolná. Számít a matrac, az ágynemű, a hálószoba hőmérséklete és páratartalma, sőt, még a hálóruha anyaga is. A Pénzcentrum a Magyar Alvás Szövetség szakértőjével járta körül a témát.