Kertes háza van? Sokkoló bírságot kaphat, ha nem figyel

Azok az ingatlantulajdonosok, akik hagyják elszaporodni a parlagfüvet a kertjükben, milliós bírságot kaphatnak.

2024. március 19., 21:33

Szerző:

A Nébih tavaly 1845 esetben szabott ki bírságot a gondozatlan földterületek miatt, az összes kiszabott büntetés mértéke pedig elérte a 94 752 000 forintot. Ebből 57 eset belterületre, vagyis leginkább kertekre, építési telkekre vonatkozott, derül ki a Pénzcentrum beszámolójából.

Mint kiderült, tavaly a legmagasabb belterületi büntetés 750 ezer forint volt, összesen több mint 4 millió forintot fizettek be a parlagfüves belterületi ingatlanok tulajdonosai. A szakértők szerint a tavalyi időjárás kedvezett a gyomnövénynek, idén viszont egy esetleges tavaszi lehűlés, vagy a kevés csapadék még gátat vethet neki.

Emelkedik a bírságolási tendencia

A Pénzcentrum megkeresésére a Nébih elárulta, külterületeket érintően tavaly 1845 bírsághatározat született, összesen 2685 hektárnyi területet érintően. Ezek esetében a kiszabott összes büntetés 94 752 000 forint volt 2023-ban. Az elmúlt parlagfűszezonban a legnagyobb, kormányhivatalok által parlagfű miatt kirótt büntetés 3 750 000 forint volt.

A bírságolási tendencia emelkedik: 2022-ben még összesen 57 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt, összesen 2 627 000 forintot fizettek az ingatlantulajdonosok. 2021-ben még csak 27 esetben büntettek belterületen az elszaporodó parlagfű okén, összességében akkor 1 590 000 forintnyi büntetést osztottak ki az ingatlanok tulajdonosai között.

A bírság mértéke változó: 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet. De mit tegyünk, ha parlagfűvel szennyezett területet találunk? Először is regisztrálnunk kell a Nébih parlagfű-bejelentő rendszerében, ezt követően elég bejelentkezni, és akár a szennyezett terület mellől is intézhetjük a bejelentést.

Kedvez a parlagfűnek az enyhe időjárás

A parlagfű leginkább a frissen bolygatott területeket kedveli, de a csapadékos időjárás is kedvez a gyomnövénynek, a tavaszi mezőgazdasági munkák során pedig hatalmas területeket áraszthat el, ha nem figyelnek a gazdák. A szakemberek szerint 2024-ben a korán érkező, enyhe időjárás kedvezhet a talajban megbújó csíráknak, ezért érdemes figyelni a korai irtásra.

Mint a hatóságtól a lap megtudta, hazánkban a parlagfű elterjedése és megjelenése nem egy állandó értéket mutat, hanem a terület hasznosításától, továbbá az adott év időjárásától függően térben és időben dinamikusan változó. Hozzátették, az olyan területeken, ahol már több éve zárt növénytakaró van, nem okoz gondot a parlagfű, mivel az évelő domináns fajok nem engednek neki teret.

2023-ban a több hullámban érkező csapadék, valamint a meleg időjárás kedvező feltételeket teremtett a parlagfű csírázásához és fejlődéséhez. Tekintettel arra, hogy a területek erős parlagfű-fertőzöttséget mutattak, a korábbiakhoz képest több alkalommal volt szükség a parlagfű elleni védekezésre  - emlékezett vissza a Nébih, amely szerint ezzel párhuzamosan 2023-ban tovább nőtt a bejelentett parlagfüves területek nagysága, különösen a belterületeket érintően. Mindez abból következik, hogy immár a lakosság is egyre sűrűbben használja a hatóság Parlagfű Bejelentő Rendszerét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KovalskiOlga via Pixabay)

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.