Ehető vagy mérgező a kicsírázott fokhagyma?

Köztudott, hogy a kicsírázott burgonya mérgező, mert olyan anyagok szabadulnak fel benne, amelyek hányást és rosszullétet okoznak. De mi a helyzet a fokhagymával? Meg szabad enni, ha kicsírázott?

2024. augusztus 27., 07:42

Szerző:

A Rizikométer a közösségi oldalán járta körbe a kérdést, hogy ehető-e a kicsírázott fokhagyma. Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk vagy emelkedik a hőmérséklet, előfordul, hogy csírázásnak indul egy-egy fej fokhagyma.

A burgonyáról köztudott, hogy minél erősebben kihajtott, annál nagyobb mennyiségben tartalmaz mérgező glikoalkaloidokat, melyek hányást, hasmenést, lázat okozhatnak. A fokhagymára mindez nem igaz, a kicsírázott fokhagymagerezdek – a csírázó hagymához hasonlóan – bátran fogyaszthatók.

A Rizikométer ugyanakkor azt javasolja, hogy az ilyen fokhagymát mihamarabb fogyasszuk el, ugyanis a zöld hajtások megjelenésével a fokhagyma elkezd puhulni, az íze pedig egyre gyengébb lesz. 

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a fokhagymát soha ne tároljunk hűtőben, mert a kondenzvízből keletkező pára penészedést okozhat, ráadásul a fokhagyma átható illata átterjedhet más élelmiszerekre is.

A fokhagyma egészségügyi előnyei

A fokhagyma tele van fontos ásványi anyagokkal, vitaminnal és nagyon sok betegségre jó. A Mindmegette arra hívja fel a figyelmet, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az anyagcsere-rendellenességek, vagy a cukorbetegség. 

A legerősebb természetes antibiotikumnak tartják.  A fokhagyma az egyik legismertebb fűszernövényként különösen gazdag szerves kénvegyületekben is.  A kénvegyületek jelentős antioxidáns hatással bírnak. Az antioxidánsoknak fontos szerepük van a szervezetben keletkező szabad gyökök hatástalanításában, az oxidatív stressz elleni védelemben, és az ezekből kialakuló betegségek megelőzésében, vagyis az immunrendszer erősítésében és a fiatalos külső megőrzésében.

A fokhagyma ezen túl kiválóan alkalmas fertőzések kezelésére, gyulladáscsökkentésre. Jót tesz a vérkeringésnek is és csökkenti a koleszterinszintet is.

Náthás időszakokban a fokhagymával érdemes gőzölni. 3-5 gerezd zúzott fokhagymát kell a forrásban lévő vízbe tenni és azt belélegezni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)