Súlyos allergia is kialakulhat a géllakk miatt

Egyre többeknél alakul ki világszerte allergia a géllakk használata miatt.

2024. szeptember 11., 14:45

Szerző:

Az allergiások száma elsősorban azért növekszik, mert a felhasznált anyagok folyamatosan változnak, mind összetevőiket, mind előállításukat tekintve, és ezek között számos olyan vegyi anyag is található, amelyek károsan hatnak az emberi szervezetre – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem legutóbbi sajtóközleményében.

Sok nő jár rendszeresen manikűröztetni, így a probléma egyre feltűnőbbé válik, hiszen az egész világon megnőtt az allergiás esetek száma. A géllakk rendkívül kedvelt szépségápolási termék, mivel használata gyors és kényelmes, és tartós eredményt lehet vele elérni. Csakhogy azok a vegyi anyagok, pontosabban az akrilátorok, amelyek azért felelnek, hogy a lakk megkeményedjen a köröm felületén az UV-fény hatására, nem tesznek jót a szervezetnek.

A géllakk összetevői allergiás reakciókat válthatnak ki

Dr. Lőrinc Kende, a Semmelweis Egyem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adjunktusa elmondta, hogy általában akkor alakul ki probléma, ha a manikűr túl gyorsan készül el, és nem hagynak elegendő időt a géllakk megszilárdulására.

Ilyenkor a körömszéleknél a folyékony anyagból valamennyi a bőrbe jut, amely úgynevezett allergiás kontakt dermatitiszt (bőrgyulladást) okoz.

A diagnosztizálást tovább nehezítheti, hogy sok esetben az allergia nem az első használatkor, sőt egyes esetekben csak hosszú évek után alakul ki. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak az ujjbegyeken kialakuló, kisméretű vízhólyagok, a bőr viszketése és kipirulása is. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a lakkozott kézzel megérintett egyéb testrészeken is megjelenhetnek apró, vörös foltok.

Az is előfordul, hogy a manikűr elkészülte után néhány nappal jelentkeznek az első reakciók, ám aki ilyenkor ezt figyelmen kívül hagyja, annál akár hosszú távú allergia is kialakulhat.

A szakember azt javasolja, hogy aki allergiás tüneteket tapasztal, azonnal távolítsa el a géllakkot, és forduljon bőrgyógyászhoz. A helyi kezelés történhet gyulladáscsökkentő krémmel, de nem ritkán antibiotikum szedésére is szükség van a felülfertőződés elkerülése miatt. Akinél egyszer kialakult az allergia, annak a későbbiekben már nem javasolt a géllakk használata, ugyanis az allergia tünetei ismét megjelenhetnek.

Dr. Lőrinc Kende szerint az allergia kialakulását úgy akadályozhatjuk meg a legkönnyebben, ha körültekintően választunk manikűrös szakembert, csak megbízható termékeket használunk, és arra is felhívta a figyelmet, hogy kézsérülés esetén mellőzni kell a manikűröztetést, ilyenkor ugyanis a nyílt seben keresztül könnyebben bejuthatnak a bőrbe a káros anyagok.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

 

13:09

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.