Íme 4 tünet, amely súlyos betegséget jelezhet

Vannak olyan szimptómák, panaszok, tünetek, melyeket a szakértők szerint bizony nem szabad figyelmen kívül hagyni.

2024. szeptember 2., 13:26

Szerző:

Az emberek többsége gyakran háttérbe szorítja egészségét, ami nem is meglepő, hiszen sokszor annyi minden történik körülöttünk, melyek éppen fontosabbnak tűnnek panaszainknál, hogy el is felejtünk foglalkozni azzal, ami szervezetünkben zajlik. Pedig sok olyan tünet van, melyeket Dr. Khan szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert ezek akár valami sokkal komolyabb betegség jelei is lehetnek, így érdemes egyből felkeresni a háziorvosunkat, és beszámolni neki szimptómáinkról, mielőtt nagy baj történne – írja a Femcafé.

4 tünet, amire különösen érdemes odafigyelni 

Megakadt étel

Ha rendszeresen úgy érzed, mintha megakadna az étel vagy az ital a torkodon, akkor a legjobb, ha kivizsgáltatod magad, ugyanis a diszfázia sokszor köhögést, fulladást, de akár hányást is okozhat, és Dr. Khan szerint az orvosnak ki kell zárnia a tünet jelentkezése esetén a táplálékcső vagy az emésztőrendszer felső részének rákos megbetegedését.

Szájfekély

A következő tünet szintén a szájhoz kapcsolódik: a három hétnél tovább tartó szájfekély akár szájrákra is utalhat, ami bárkit megbetegíthet, de leginkább a rendszeres dohányzók és alkoholfogyasztók vannak kitéve a veszélynek.

Éjszakai izzadás

A megmagyarázhatatlan erős éjszakai izzadás szintén nem csupán a menopauza vagy a meleg időjárás miatt lehet, így ezzel a panasszal is keressük fel orvosunkat, ha gyakran jelentkezik ez a tünet, esetleg folyamatosan fennáll. A nyakban lévő csomót se hagyjuk figyelmen kívül, ha ilyet találunk: ha 1 cm-nél nagyobbnak és keménynek, esetleg „gumisnak” érezzük, és három hét múlva sem tűnik el, azonnal forduljunk szakemberhez.

Csontfájdalom

Végül, de nem utolsósorban a csontfájdalom okát is érdemes kivizsgálni, főleg abban az esetben, ha nem történt velünk semmiféle sérülés – különösen akkor figyeljünk oda erre a tünetre, ha már elmúltunk 50 évesek.

(Forrás: unknownuserpanama / Pixabay)