Ritka rák jele lehet a szemkörnyéki fájdalom

A korai diagnózis a rák ritkán előforduló változatainál is életmentő lehet, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni az árulkodó jeleket.

2024. augusztus 27., 15:31

Szerző:

Az orrmelléküregek rákos megbetegedései a szemeket is érinthetik. A tünetek attól függően változnak, hogy hol alakul ki a rák, és mennyire terjed –írja az elle.hu. A korai felismerés ebben az esetben is megmentheti az életet.

Ezek a tünetek figyelmezetetnek az orrmelléküregi rák kialakulására

A Magyar Fej-Nyaki Onkológiai Társaság ismertetője szerint az orrmelléküreg és orrgarati daganatok ritkák. A melléküreg daganatok az összes fej-nyaki tumor 3-5%-át teszik ki. Az orrgarat rosszindulatú daganatai ennél is ritkábbak. Magyarországon 100 000 lakosra 1 ilyen daganat jut. 2013-ban az összes új rákos betegségek 0,1%-a volt orrgarati tumor Magyarországon. Az orrgarati daganatok – a többi fej-nyaki tumorhoz képest – általában fiatalabb életkorban jelentkeznek. Statisztikai adatok alapján a betegek átlagéletkora 50 év a diagnózis felállításakor. A melléküreg tumorok általában idősebb korban, 60 éves kor felett jelentkeznek.

A melléküreg tumorok szövettani képe nagyon változatos. Az aktuális WHO beosztás megkülönböztet hám, mirigyhám, neuroendokrin, lágyrész, csont, porc, hematológiai, neuroektodermális és csírasejt eredetű daganatokat. Leggyakoribb a laphámrák, ezt követi a limfóma illetve az adenokarcinóma. Az orrgaratban szintén a laphámrák a leggyakoribb.

Orrmelléküreg daganatok korai stádiumban ritkán okoznak tünetet, sokszor ilyenkor véletlenül kerülnek felfedezésre. Bizonyos méretet elérve jelentkeznek a jellegzetes tünetek, legtöbbször előrehaladott állapotban, melyek a következők:

  • féloldali orrdugulás/teltség érzés az orrban
  • féloldali orrvérzés
  • féloldali orrváladékozás
  • szagláscsökkenés vagy szaglásvesztés
  • arcfájdalom/arczsibbadás vagy akár az arcfél, felső ajak érzéketlensége
  • arcduzzanat
  • kemény szájpadláson duzzanat
  • meglazuló felső fogak
  • rágóizmok érintettségekor szájzár.

Így jelzik a szem körüli tünetek, hogy nagy a baj

Az orrmelléküregek rákos megbetegedései miatt duzzanat is kialakulhat a szemek körül, de még előfordulhat kettőslátás, szemizombénulás.a szem kidülledése, látásromlás vagy látásvesztés is. Szintén gyakori tünet, hogy a betegnél az egyik szem kezd el könnyezni, míg a másik nem. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos a kivizsgálás, ha kellemetlen tüneteket tapasztalunk magunkon.

A kivizsgálás módja

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során átnézik az orrüreg, orrgarat és a melléküregek betekinthető részét, ill. a nyakat áttapintja a vizsgáló orvos. Az orr vizsgálata ilyen esetben endoszkóppal kell, hogy történjen. Ennek során a vizsgáló orvos képet kap a tumor méretéről, kiterjedéséről, egyes esetekben felderíthető a tumor eredési pontja, esetleges erezettsége illetve vizsgálható, hogy az elváltozás pulzál-e. Ez utóbbi éreredetű illetve az agyburkokkal összefüggő daganatoknál lényeges. Az endoszkópos vizsgálat másik előnye, hogy így lehetőség nyílik a kép/videó rögzítésére, mely a későbbiekben összehasonlítási alapként szolgál az orvos számára egy kezelés után.

A rákos elváltozás igazolását követően az orvos mintavételt fog javasolni, amely leggyakrabban helyi érzéstelenítésben történik. Ha a vizsgálat során nyaki duzzanat észlelhető, abból ún. ultrahang-vezérelt vékonytű-aspirációs citológiai vizsgálat javasolható, amelynek során egy – a vérvételnél alkalmazotthoz hasonló nagyságú – tűvel vesznek mintát (sejteket) az elváltozásból, amelyet egy speciálisan erre képzett patológus, egy citológus vizsgál meg mikroszkóp alatt, és dönti el, hogy az elváltozás nagy valószínűséggel daganatos (áttéti) folyamat vagy sem.

A kivizsgálás részét képezi a fej-nyaki régióról készített CT és/vagy MRI vizsgálat, amelyet – kevés kivételtől eltekintve – kontrasztanyag alkalmazásával végeznek el a radiológus orvosok. Ezzel a vizsgálattal megállapítható az elsődleges (primer) daganat mérete, kiterjedése, környező szervekre való terjedése, ill. segítséget nyújt a műtéti eltávolíthatóság megállapításában. 

Orrüregi/orrmelléküregi eredetű daganatok esetén az esetek döntő többségében CT és MRI vizsgálat is szükséges. CT mutatja az esetleges csontérintettséget illetve annak mértékét pl. a keményszájpadon, a koponyabázison, a szemgödör csontos falain, míg az MRI jó lágyrész felbontása elengedhetetlen a szemüregi terjedés, az agyburok vagy agyállomány inváziója, idegek menti terjedés (perineurális terjedés) illetve az arc bőrének, izmainak, zsírszövetének daganatos beszűrtségéhez.

Az orrmelléküreg és orrgarati daganatok elsődleges, leggyakoribb kezelése nagyon különböző. Az orrgarati daganatoknál szinte mindig nem sebészi (sugár- és/vagy kemoterápiás kezelés) az elsődleges, az orrmelléküreg daganatoknál azonban sokszor a műtét az elsőként választandó metódus.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)