A világ első, tüdőrák elleni vakcináját tesztelik Magyarországon

Hét országban, köztük Magyarországon is tesztelik a világ első, tüdőrák elleni mRNS-alapú vakcináját.

2024. augusztus 23., 15:00

Szerző:

Hét országban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Törökországban és Magyarországon tesztelik a világ első tüdőrák elleni mRNS-alapú vakcináját – adta hírül a Guardian.

A tüdőrák a világ vezető rákos halálozási oka, évente mintegy 1,8 millió ember halálát okozza. A betegség előrehaladott formáiban szenvedők túlélési esélyei, amikor a daganat már elterjedt, különösen rosszak.

Magyarország sincs túl rózsás helyzetben a tüdőrák tekintetében, az európai középmezőnyben vagyunk. Az adenokarcinóma esetében 2011 és 2016 között platinabázisú kemoterápiát használtak kezelésként, 2017 és 2019 között pedig másodvonalban elkezdték használni az immunterápiát is. A halálozás már ezen a ponton csökkent, és jelentősen csökkent a platinabázisú kemoterápia használata is. Az immunterápiás éra elérése jelentős változást jelentett a kezelésekben. A három éves túlélés 14 százalékról 2019-re megduplázódott, és 28 százalékos lett, úgy, hogy emellett 32 százalékkal csökkent a halálozás esélye is.

Áttörést hozhat az új, tüdőrák elleni vakcina

A szakértők most egy új oltást tesztelnek, amely arra utasítja a szervezetet, hogy vadásszon a rákos sejtekre és pusztítsa el őket, majd megakadályozza, hogy valaha is visszatérjenek. A BNT116 néven ismert és a BioNTech által gyártott vakcinát a nem kissejtes tüdőrák , a betegség leggyakoribb formájának kezelésére tervezték.

Az első fázisú klinikai vizsgálat, a BNT116 első humán vizsgálata hét ország 34 kutatóhelyén indult: az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban, Magyarországon, Lengyelországban, Spanyolországban és Törökországban.

Összesen mintegy 130 beteg – a korai stádiumban lévő, műtét vagy sugárterápia előtti, illetve a késői stádiumban lévő vagy kiújuló rákos megbetegedéstől kezdve – vesz részt a programban, akik az immunterápiával együtt kapják meg az oltást. Körülbelül 20-an az Egyesült Királyságból érkeznek.

Az oltás a Covid-19 vakcinákhoz hasonlóan hírvivő RNS-t (mRNS) használ, és úgy működik, hogy

az immunrendszert a kissejtes tüdőrák tumormarkereivel látja el, hogy a szervezetet az ezeket a markereket kifejező rákos sejtek elleni küzdelemre késztesse. A cél az, hogy a kemoterápiával ellentétben erősítse a személy rák elleni immunválaszát, miközben az egészséges sejteket érintetlenül hagyja.

„Most lépünk be az mRNS-alapú immunterápiás klinikai vizsgálatoknak ebbe a nagyon izgalmas új korszakába, amely a tüdőrák kezelését vizsgálja” – mondta Siow Ming Lee professzor, a University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH) orvos onkológus tanácsadója, aki a vizsgálatot az Egyesült Királyságban vezeti.

„Egyszerű a beadás, és a rákos sejtben specifikus antigéneket lehet kiválasztani, majd ezeket célba venni. Ez a technológia a rákkezelés következő nagy fázisa” – teszi hozzá az onkológus. 

Az első vakcinát egy tudós kapta

A 67 éves londoni Janusz Racz volt az első személy, aki az Egyesült Királyságban megkapta a vakcinát. Májusban diagnosztizálták, és nem sokkal később megkezdte a kemoterápiát és a sugárterápiát.

A mesterséges intelligenciára szakosodott tudós elmondta, hogy szakmája inspirálta őt a kísérletben való részvételre. „Én is tudós vagyok, és megértem, hogy a tudomány fejlődése – különösen az orvostudományban – abban rejlik, hogy az emberek hajlandóak részt venni ilyen vizsgálatokban” – mondta.

 

Racz kedden hat egymást követő injekciót kapott öt perc különbséggel 30 percen keresztül. Minden egyes injekció különböző RNS-szálakat tartalmazott. A vakcinát hat egymást követő héten keresztül minden héten, majd 54 héten keresztül háromhetente kapja meg.

A kutatók abban bíznak, hogy ez a terápia megakadályozza a rák kiújulását.

„Ma már tudjuk, hogy a betegek 20-30%-a marad életben a 4. stádiumban immunterápiával, és most szeretnénk javítani a túlélési arányt. Reméljük, hogy továbbléphetünk a 2. és 3. fázisba, majd reméljük, hogy világszerte standard ellátássá válik, és sok tüdőrákos beteget ment meg” – mondta Lee prosfesszor.

(Kiemelt képünk: Egy mRNS rák elleni vakcina koncepcionális illusztrációja, amely szemlélteti, hogyan lehetne az mRNS-technológiát alkalmazni a rák elleni immunterápiában. Fotó: THOM LEACH / SCIENCE PHOTO LIBRA / TLE / Science Photo Library via AFP)