Ezek a tüdőrák reggeli tünetei

Bár sokan nem is gondolnák, a tüdőrák jelei már reggel is jelentkezhetnek.

2024. augusztus 9., 11:02

Szerző:

A rák sok tünete reggel jelentkezhet, ez igaz a tüdőrák esetében is, ami sokáig csak lappang, és a betegek nem is sejtik, hogy bármi baj lenne – írja cikkében az Elle. A lap elárulta, mik azok a reggel jelentkező tünetek, amiket semmi esetre sem szabad figyelmen kívül hagyni, ám a cikk megjegyezte, hogy természetesen más betegség is állhat a háttérben, de a kivizsgálás elengedhetetlen.

A tüdőrák árulkodó jele a láz és a száraz köhögés 

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek szerint a tüdőrákos betegek, különösen az előrehaladott stádiumban lévők, gyakran észlelhetnek lázat reggel. Ennek oka általában fertőzés, majd a tumor progressziója vagy a nagy tumorterhelés által kiváltott tumorláz. Ide tartoznak azonban beleértve a sugárkezelés és/vagy kemoterápia okozta neutropeniás lázzal járó lázzal járó fertőzéseket is. A neutropeniás lázról azt kell tudni, hogy a neutrofilek (a fehérvérsejtek egy típusa) száma a normálisnál alacsonyabb. A rák miatti szorongás és depresszió pedig stresszel összefüggő lázat eredményezhet.

 

A három hétnél hosszabb ideig tartó, nyálka nélküli köhögés is a tüdőrákra utalhat. A tanulmányok azt mutatják, hogy a tüdőrákos emberek legalább 65%-ának már a diagnózis felállításakor kínzó köhögése van. Természetesen ezt a tünetet is okozhatja más megbetegedés is, de mindenképpen szükséges konzultálni orvossal, aki előírhatja a szükséges vizsgálatokat. 

Izzadás és vér a köpetben

Kellemetlen, amikor valaki úgy ébred fel, hogy a pizsamájától kezdve az ágyneműig minden átázott az izzadságtól. Ez néhány rákos megbetegedésnél akkor is előfordulhat, amikor őszi vagy téli hónapok vannak. Ennek egyik oka lehet a rák okozta láz, amely a testet túlzott izzadásra készteti, hogy lehűljön.

Az egyik legkellemetlenebb és legijesztőbb reggeli tünet, amikor vér jelenik meg a köpetünkben. A köpetben lévő vér szintén a tüdőrák figyelmeztető jele lehet. A véres köpetürítés előfordulása főként légzőszervi megbetegedésekhez kötött úgy, mint hörgőtágulathoz, hörgőgyulladáshoz, fertőzéshez és tüdődaganatokhoz.  

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: COLLANGES / IMAGE POINT FR / IMAGE POINT FR / BSIP via AFP)

Az altató nélküli alvás sokkal egyszerűbben elérhető, mint gondolná. Számít a matrac, az ágynemű, a hálószoba hőmérséklete és páratartalma, sőt, még a hálóruha anyaga is. A Pénzcentrum a Magyar Alvás Szövetség szakértőjével járta körül a témát.