50 év felett egyre valószínűbb a tüdőrák, így lehet korán felismerni

A tüdőrák korai felismerésével, akár 20 százalékkal is javítható a beteg túlélési esélye. A rákszűrés életet menthet!

2024. február 1., 12:05

Szerző:

Még mindig a rákos megbetegedésekkel szembeni küzdelem jelenti korunk legnagyobb kihívását, különösen igaz ez a tüdőrákra. A tüdőrák hazánkban uniós szinten is a leggyakoribb haláloknak számít.  Azonban a napjainkban zajló jelentős fejlődéseknek köszönhetően a tüdőrák túlélési esélyei korai felismeréssel akár 20 százalékkal javíthatók – erre hívja fel a figyelmet az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. A rákellenes világnap alkalmából várják szombaton azokat az időseket, akik dohányoznak, vagy nem vettek részt tavaly szűrésen.

Egyre korábban diagnosztizálható a tüdőrák

A tüdőrák kezelésében forradalmi változás zajlik, amiben oroszlánrésze van az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek is. A „klasszikus” tüdőrákszűrés röntgennel végzett vizsgálatot jelent, ami nagyobb foltokat képes felderíteni. Ennél sokkal pontosabb vizsgálati eredmény érhető el az alacsony dózisú CT-vizsgálattal (LDCT), amellyel már akár pár milliméteres elváltozás is kimutatható. Korai stádiumban még lehetőség van például műtéti beavatkozásra, ami jelentősen növeli a túlélési esélyt. Először 2014-ben indult el a HUNCHEST nemzeti tüdőrákszűrő program, amiben idén is zászlóshajó szerepet vállal az intézetünk, csakúgy, mint a Solace európai uniós szűrőprogramban. A programoknak köszönhetően közel 3000 fő LDCT-vel végzett tüdőrákszűrését végezzük el 2025-ig. 

A tüdőt érintő műtétek 80 százaléka már úgynevezett kulcslyuk sebészeti módszerrel zajlik az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. Ennek köszönhetően a 20 centis metszés helyett ma már csak 3 centis metszést ejtenek a betegen, így lerövidül a gyógyulási idő és a fájdalom is töredéke a korábbinak. Bizonyos esetekben az áttétes tüdőráknál már el tudják érni, hogy a betegséget
egy krónikus betegséggé formálják, ezáltal a páciens folyamatos aktív gyógyszeres daganat kontroll mellett éveket élhet jó életminőségben. Az intézet közleményében úgy fogalmaz: Élen járunk a klinikai kutatásokban is, amelyek a tüdő daganatos elváltozásait, és azok biológiai természetét vizsgálják. „Szenzációs áttörést jelentenek azok az eredmények, amelyeket a legagresszívebb daganattípus, a kissejtes tüdőrák területén ért el kutatócsoportunk. Az eredmények utat nyitnak a személyre szabott kezelések kifejlesztéséhez”– hangsúlyozzák.

Tüdőszűrő nap szombaton ingyen!

Még mindig kevesen vesznek részt szűrővizsgálatokon hangsúlyozza az Intézet, ezért a lakosság számára 2024. február 3-án (szombaton) 9:00- 15:00 óra között alacsony dózisú CT-vel végzett tüdőrákszűrő napot hirdetnek. Várják azokat az 50 és 75 év közötti pácienseket, akik a mai napig erős dohányosok (minimum 1 doboz cigaretta/ nap) vagy 15 éven belül hagytak fel a dohányzással és egy éven belül nem vettek részt mellkas CT vizsgálaton. A részvétel ingyenes és pár percet vesz igénybe. 

További információk: a tudorakszures@koranyi.hu vagy a +36-30-153 0951 telefonszámon kaphatók.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: COLLANGES / IMAGE POINT FR / IMAGE POINT FR / BSIP via AFP)