Egyre több fiatal lesz rákos

Évente több mint egymillió 50 évesnél fiatalabb ember hal meg rákban, és az előrejelzések szerint ez egyre rosszabb lesz. 

2023. szeptember 12., 10:10

Szerző:

Kutatók 204 ország adatait vizsgálták az 1990 és 2019 közötti periódusra vonatkozóan, és azt látszik, hogy 

30 év alatt mintegy 80 százalékkal megnőtt az 50 év alattiak körében előforduló rákos megbetegedések aránya – utóbbiak esetében előreláthatólag 2030-ra további 21 százalékkal nő. A halálozások száma 1990-es 800 ezerhez képest 2019-re egy millió fölé emelkedett. 

2019-ben 3,26 millió rákos megbetegedést jelentettek az ötven év alattiak köréből, míg 1990-ben 1,82 milliót – idézi a kutatás adatait az Index

A kutatásban 29 ráktípust különítettek el, a listát a mellrák vezette. A prosztatarák és a nasopharyngealis (orr-garat) rák esetszámai emelkedtek a legnagyobb mértékben a vizsgált időszakban. A vastagbélrákszűrések ajánlott életkorát nemrég 50-ről 45 évre csökentették, míg a mellrákszűrését 50-ről 40-re csökkentették.

Az esetszámaok drámai növekedésének oka ismeretlen, a tanulmány arra következtet, hogy az életmódnak is nagyon fontos szerepe van ebben: a helytelen, vörös húsban és nátriumban gazdag étrend, az alkohol és a dohányzás, a stressz, a mozgás hiánya mind növeli a kockázatot. Emellett az egészségügyi ellátás elérhetősége is hatással van a rákos megbetegedések számának növekdésére. 

A korai kialakulású rákos megbetegedések legmagasabb aránya 2019-ben Észak-Amerikában, Óceániában és Nyugat-Európában volt. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban főleg a nőket érintette.

A tanulmány a BMJ Oncologyban jelent meg, az Edinburghi Egyetem és a kínai Hangzhoui Zhejiang Egyetem Orvostudományi Karának munkatársai készítették. Ez az első olyan vizsgálat, amely  az egész világra vonatkoztatva analizálta a fiatalabb felnőttek kockázati tényezőit.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Mohammed SAWAF / AFP)

 

Szúr, ég viszket, könnyezik, fényérzékeny a szem. Mindenki számára ismerős tünetek, a kötőhártya-gyulladás nyáron különösen sok áldozatot szed, mert elég a huzat, a klíma, vagy a nem megfelelő higiéniájú medence a nyaralás során. Mutatjuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen betegséget.