Új rákterápia pusztítja el a daganatos sejtek 99 százalékát

A daganatos sejtek megfestéséhez használt molekulák jelenthetik a rákbetegek számára a gyógyulást.

2024. január 3., 12:16

Szerző:

Új módszerrel feszültek neki a rákos sejteknek a Rice Egyetem, a Texasi A&M Egyetem és a Texasi Egyetem tudósai. Kutatásaik szerint ha az aminocianin-molekulákat infravörös hullámhosszhoz közeli fénnyel stimulálják, akkor azok szinkronban kezdenek el rezegni, ennek hatására pedig sérül a daganatos sejtek membránja – számol be la a hvg.hu.

A publikációt a Nature Chemistry című tudományos lap és a Science Alert is bemutatta. Mint írják, a dologban az a legjobb, hogy a fent említett molekulákat már most is használja az orvostudomány, mégpedig képalkotó eljárás során, csak ott alacsony dózisban, hogy kimutassák vele a rák jelenlétét. A molekulák vízben stabilak maradnak, és jól kötődnek a sejtek külsejéhez.

James Tour, a Rice Egyetem kutatója szerint az eljárás hatékonyabb lehet, mint bármilyen hasonló mechanikai beavatkozás, amit eddig használtak a rákos sejtek elpusztítására.

Tour úgy véli, az eljárás egymilliószor gyorsabb mechanikai mozgást hoz létre, mint a Feringa-motor. Az egy molekuláris motor, amit Bernard Feringa alkotott meg a világon elsőként 1999-ben. Eredményéért 2016-ban Nobel-díjat kapott. Tour szerint a másik nagy előny, hogy a Feringa-motorral ellentétben a mostani módszerhez nem kell a fény látható tartományát használni. Ez azért fontos, mert így sokkal mélyebbre lehet hatolni a szervezetben, mint eddig lehetett.

Ennek köszönhetően a csontban lévő daganatok is kezelhetők lehetnek anélkül, hogy műtétre lenne szükség.

A kutatók laboratóriumi körülmények között, tenyésztett rákos sejteken próbálták ki az eljárást, és azt találták, hogy a daganatos sejtek 99 százalékát sikerült így elpusztítani. A megközelítést melanomás egereken is kipróbálták, és az állatok felének szervezetéből eltűntek a rákos sejtek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: NEMES LASZLO / SCIENCE PHOTO LIBRA / NLA / Science Photo Library via AFP)