Mikroműanyag: ott csap le a testünkben a plasztik rettenet, ahol nem is számítanánk rá
Sokkoló eredményeket hozott egy új kutatás a mikroműanyagokkal kapcsolatban. Mutatjuk!
A Kaliforniai Egyetem (Davis) kutatói új állatkísérletükben aggasztó összefüggésekre mutattak rá a mikroműanyagok és bizonyos egészségügyi problémák között. A tanulmány szerint azok az egerek, amelyek rendszeresen kis mennyiségű polisztirol nanoműanyagot kaptak – olyasmit, amellyel az emberek is napi szinten találkoznak étel- vagy italtárolás során –, glükózintoleranciát és májkárosodás jeleit mutatták – hívta fel a figyelmet a New York Post. A cikk szerint a mikroszkopikus részecskék a bélfal áteresztőképességét is növelték, így több káros anyag kerülhetett a vérkeringésükbe. Mindez arra utal, hogy a mindennapi fogyasztási cikkekből szervezetünkbe jutó mikroműanyagok nemcsak passzív jelenlévők, hanem potenciális rizikófaktorok a cukorbetegség vagy májbetegségek kialakulásában.
A kutatás vezetője, Amy Parkhurst doktorandusz hangsúlyozta, hogy bár a kísérleteket nem embereken végezték, az eredmények egy egyre növekvő tudományos konszenzus részét képezik, miszerint a mikroműanyagok hosszú távú egészségügyi hatásai nem elhanyagolhatók. A vizsgálatban alkalmazott dózisokat úgy állították be, hogy azok a valós emberi kitettséget tükrözzék – ami akár évi több millió mikroműanyag-részecskét is jelenthet. Bár a közvetlen emberi hatásokat még további kutatásokkal kell feltárni, a szakemberek szerint már most indokolt az óvatosság: a láthatatlan műanyag jelenléte az ételeinkben nem csupán környezeti, hanem közegészségügyi kérdés is.
Így csökkentheti a bevitelét a mindennapokban
Noha gyakorlatilag nincs olyan nap, hogy ne találkoznánk mikroműanyaggal, vannak azonban egyszerű lépések, amelyekkel csökkenthető e káros anyag bevitele. Ez azért is fontos, mivel a mikroműanyagok hormonális zavarokat, bőrproblémákat és idegrendszeri tüneteket is okozhatnak a szervezetben.
A csapvíz forralása során a benne lévő kalcium-karbonát (vízkő) képes megkötni a mikroműanyagokat, amelyek így leülepednek. Egy egyszerű fémhálós szűrővel ezek a részecskék eltávolíthatók, különösen kemény víz esetén, ahol a módszer akár 90%-os hatékonysággal is működhet.
Kerülje a műanyagból készült teafiltereket, és részesítse előnyben a laza tealevelek használatát fém vagy üveg szűrővel.
A rizs és más gabonafélék alapos megmosása főzés előtt jelentősen csökkentheti a mikroműanyag-tartalmat.
Válasszon csomagolásmentes termékeket, és kerülje a műanyag csomagolású élelmiszereket, mivel ezek is hozzájárulhatnak a mikroműanyag-bevitelhez.
Speciális vízszűrő kancsók, mint például a MikroPLASTIK-STOP™, képesek eltávolítani a mikroműanyagok akár 99,99%-át is a csapvízből.
Bár a mikroműanyagok teljes elkerülése szinte lehetetlen, tudatos választásokkal és egyszerű otthoni módszerekkel jelentősen csökkenthetjük a szervezetünkbe jutó mennyiséget. Az egészségünk védelme érdekében érdemes odafigyelni ezekre az apró, de hatékony lépésekre.
(Képünk forrása: FlyD on Unsplash)