A rák egyik legárulkodóbb jele furcsa módon jelentkezhet

Esetenként meglepő tünetek utalhatnak a rák jelenlétére.

2024. június 21., 18:05

Szerző:

Nem csak az általános tünetekre érdemes figyelni, mert akár veszélytelennek tűnő, ám annál furcsább jelek is figyelmeztethetnek arra, hogy a rák jelen van a szervezetben – hívta fel a figyelmet az American Cancer Society.

A daganatos betegségek mielőbbi diagnosztizálása létfontosságú, de még mindig gyakori jelenség, hogy a betegek már csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a betegség egy előrehaladottabb stádiumban tart. Mindez a kezeléseket is megnehezíti, valamint azok sikerességét is negatívan befolyásolhatja.

Annak érdekében, hogy a rákos elváltozásokat időben észleljék, a páciensek maguk is tehetnek. Egyrészt a rendszeres szűrővizsgálatok során számos betegségre fény derülhet, másrészt érdemes tisztában lenni a lehetséges tünetekkel, hiszen így maguk a betegek is szakorvosi segítséget kérhetnek az első gyanús jelek észlelésekor.

A rák egyik furcsa jele

A nyári melegben talán nem is feltűnő, de aki rendszeresen arra ébred fel, hogy verejtékben úszik, vagy gyakran kiveri a víz éjszakánként, annak mindenképpen érdemes gyanakodnia, hogy nem működik megfelelően a szervezete. Az éjszakai izzadás akár a rák egyik jele is lehet.

Aggodalomra adhatnak okot az olyan, egyértelműbbnek tűnő jelek is, mint a köhögés vagy a légszomj, a vér felköhögése pedig minden esetben azonnali orvosi segítséget igényel, hiszen a tüdőrák is ezzel a tünettel jelentkezik.

A gyomor környékén tapasztalható problémákat, például a puffadást, az emésztési zavarokat, a székletürítési szokások megváltozását, a hosszan fennálló hasmenést vagy székrekedést számos kórállapot előidézheti, ám ezek egyike valamilyen daganatos betegség is lehet, és ha a fenti tünetek hosszabb időn át sem enyhülnek, a rákkal is számolni kell, mint lehetséges kiváltó ok.

Az általános tünetek között ott van a fáradékonyság és a gyengeség is, amit a páciensek többsége ugyan nem vesz komolyan, ám ezek is jelezhetik a rák jelenlétét, ahogyan az étvágytalanság, és a hirtelen jelentkező, nagyobb mértékű súlycsökkenés is.

A csomók megjelenése a test bármely területén kivizsgálást igényel, ahogyan az ismeretlen eredetű fájdalmak, illetve a szem- vagy hallásproblémák is. A nem, vagy csak nehezen gyógyuló sebek is komolyabb betegséget jeleznek, ennek okait mindenképpen fel kell deríteni.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki bármilyen szokatlan tünetet érzékel, az ne késlekedjen, minél előbb forduljon orvoshoz, hogy fény derülhessen a tünetek valódi kiváltó okára.

(Képünk illusztráció. Fotó: Ivan Oboleninov / Pexels)