Vérrák: szörnyű kockázatot rejthet a tetoválás?

A tetoválások évezredek óta jelentenek esztétikai vagy szimbolikus értéket az emberek számára, azonban ma már egyre több kutatás foglalkozik a lehetséges egészségügyi hatásaikkal is.

2024. június 20., 10:55

Szerző:

Egy nemrégiben publikált kutatás szerint a tetoválások növelhetik a limfóma nevű vérrák kockázatát, ami komoly aggodalomra ad okot. A Lund Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során a svéd nemzeti rákregiszter adatait elemezték, és 1398 limfómás beteg és 4193 kontrollszemély adatait használták fel – írja a Femina.

A megdöbbentő eredmények szerint a tetovált személyek 21%-kal nagyobb eséllyel szenvedtek vérráktól, mint azok, akiknek nem volt tetoválása, és még csak a felvarrás mérete sem számított.A kutatók úgy vélik, hogy emögött a tetoválófestékekben található, ismert karcinogének, azaz a fémek, mint az arzén, a króm, a nikkel, a primer aromás aminok (PAA), a benzo(a)pirén és más PAH-k (policiklusos aromás szénhidrogének), valamint az olyan színezőanyagok, mint a pigmentként használt titán-dioxid, állhatnak.A tetoválófestékek alkotóelemei nem maradnak kizárólag a bőr felszínén, hanem a festékek részecskéi a nyirokrendszerbe és azon keresztül a nyirokcsomókba kerülhetnek. Ezáltal hosszú távon jelen lehetnek a szervezetben, folyamatosan kifejtve a káros hatásukat. Ráadásul a tetoválások készítése során a bőrbe juttatott festékek nem mindig kerülnek be a kívánt mélységbe, ami gyulladásos reakciókat válthat ki. Ezek a reakciók pedig szintén hozzájárulhatnak a sejtek károsodásához, és beindíthatnak rákkeltő mechanizmusokat.

Bár a felfedezés kiemelkedő, fontos hangsúlyozni, hogy további kutatásokra van szükség a tetoválások és a rákkockázat közötti pontos mechanizmus megértéséhez – írja a lap.

A vérrák aggasztó jelei, amiket senki nem vesz komolyan

19 emberből egynél diagnosztizálnak vérrákot élete során. Mint minden rákos megbetegedés esetében, minél korábban észlelik, annál nagyobb esélye van a betegnek a gyógyulásra. 

A Blood Cancer UK jótékonysági szervezet felmérése szerint az Egyesült Királyságban élő felnőttek több mint fele nem tud megnevezni egyetlen vérrák tünetetet sem, annak ellenére, hogy ez a daganatos megbetegedés a harmadik leggyakoribb ráktípus az országban. 

Tünetek figyelmen kívül hagyása 

Sajnos az olyan tüneteket, mint az éjszakai izzadás, megmagyarázhatatlan fáradtság, fogyás és véraláfutások sokszor figyelmen kívül hagyják vagy lekicsinyítik az emberek, ami pusztító eredménnyel járhat 

– mondta Kate Keightley Blood Cancer UK támogatási szolgálatának vezetője 2022-ben, továbbá hozzátette, a Covid-járvány hatására sokan a légszomj, láz, fáradtság tünetegyüttesét könnyedén összekeverhetik a koronavírussal vagy influenzára gyanakszanak inkább. Persze az esetek jelentős százalékában erről is van szó, viszont nagyon lényeges, hogy az efféle, ráadásul huzamosabb ideje fennálló panaszokkal orvoshoz forduljon a beteg, ezzel ugyanis vérrák esetén nőhet a túlélés esélye. 

További részleteket itt olvashat.

(Kiemelt kép: pexels)