Túró: a rák megelőzésében és a fogyásban is oroszlánrésze van

A szuperélelmiszerek mellett a túró segít a rák elleni küzdelemben, ráadásul a magyarok is szívesen fogyasztják.

2024. június 18., 15:13

Szerző:

Fehérje, szénhidrát, vitaminok és ásványi anyagok is bőséggel találhatók a tehén-, kecske- vagy juhtejből a kazein nevű tejfehérje kicsapásával készülő túróban. Ráadásul kifejezetten fontos kalciumforrás is. Számos kedvező élettani hatása mellett praktikusságát növeli, hogy édesen és sósan is fogyasztható, rendkívül változatosan elkészíthető alapanyag, s ezt a sokrétűséget a hazai gasztronómia szerencsére előszeretettel ki is használja – hívja a figyelmet a divany.hu. Számos pozitív élettani és egészségre gyakorolt hatása mellett kiemelkedik, hogy segít megelőzni a rák kialakulását.

A túró egészségmegőrző hatása

Fehérje, szénhidrát, vitaminok és ásványi anyagok is bőséggel találhatók a tehén-, kecske- vagy juhtejből a kazein nevű tejfehérje kicsapásával készülő túróban. Ráadásul kifejezetten fontos kalciumforrás is. Számos kedvező élettani hatása mellett praktikusságát növeli, hogy édesen és sósan is fogyasztható, rendkívül változatosan elkészíthető alapanyag, s ezt a sokrétűséget a hazai gasztronómia szerencsére előszeretettel ki is használja.

Fogyni is segít a túró

A nálunk kapható sovány, azaz a legalacsonyabb zsírtartalommal rendelkező tehéntúró mindössze 0,5 gramm zsírt tartalmaz 100 grammonként, így ezt akár cukorbetegek és fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják. A félzsíros tehéntúró is csupán 7 gramm zsírt rejt ugyanekkora adagra bontva. A félzsíros és a zsírszegény túró laktóztartalma is alacsony, ahogy a ricottáé, a juhtúróé és jellemzően az ízesített túrótermékeké is. Ezt érdemes tudnia a laktózérzékenyeknek, de ha biztosra akarnak menni, a laktózmentes túrót választják. Mindeközben pedig a félzsíros túróból már egy 10 dekányi mennyiség közel dupla annyi fehérjével képes tuningolni szervezetünket, mint 2,5 dl tej. A zsíros túró 100 grammja már 12,2 grammot tartogat, de általánosságban a túró tejcukortartalma viszont még az egyébként szintén kitűnő és kimondottan fogyókúrás kefirénél és joghurténál is csekélyebb.

Így segít legyőzni a rákot a túró fogyasztása

A túró, a mértékkel fogyasztva kiváló antioxidáns- és áldásos hatású szeléntartalmának köszönhetően csökkenti a prosztata- és végbélrák kialakulásának veszélyét, ám nem csak ezek ellen a gyakori ráktípusok ellen lehet egy hatékony védelmi rendszer fontos pillére a túrófogyasztás. Kalcium- és D-vitamin-készletének hála a mellrák megelőzésében is bizonyítottan számolhatunk kedvező hatásával. A szelénnel ugyanakkor óvatosan kell bánni, mert amennyire káros lehet hiánya, ami ízületi gyulladást, szívbetegséget és férfiaknál akár meddőséget is okozhat, úgy túladagolása is veszélyes. Ezért a túrófogyasztás mértékére is fontos odafigyelni, a szelénmérgezés légzési nehézséget, vese- és szívelégtelenséget, akár szívrohamot is előidézhet. A maximálisan bevihető mennyiség szelénből 400 μg, de az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ajánlása szerint a napi optimális mérték mindössze 55 μg.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)