Így csökkenthető természetes szerekkel az izzadás

Az izzadás természetes jelenség, ám vannak élethelyzetek, amelyben kínosan érezhetjük magunkat a túlzott verejtékezés miatt. Gondoljunk csak az izzadságfoltokra vagy a kellemetlen szagokra, nem beszélve arról, ha kezet kell fognunk valakivel, a tenyerünk pedig ontja magából az izzadtságot. De mit tehetünk a hőségben,hogy kordában tartsuk a verejtékmirígyeket? 

2024. július 14., 14:04

Szerző:

Az izzadás egy teljesen természetes testi funkció, amely segít szabályozni a testhőmérsékletet, és amelynek során egy sóalapú folyadék válik ki a verejtékmirigyekből. A testhőmérséklet, a külső hőmérséklet vagy az érzelmi állapot változása is okozhat izzadást – írja az ecofamily. Azonban a túlzott verejtékezés kellemetlenné válhat, különösen, ha találkozóra vagyunk hivatalosak, vagy egy jeles eseményen kell részt vennünk. 

A test izzadásának leggyakoribb területei a következők:

a hónalj,
az arc,
a tenyér és
a talp.


A normális mennyiségű izzadás alapvető testi folyamat, az elégtelen vagy a túl sok izzadás azonban egyaránt okozhat problémákat. Az izzadás hiánya veszélyes lehet, mert megnő a túlmelegedés esélye, a túlzott izzadás viszont lelkileg olykor károsabb lehet, mint fizikai szempontból.

A hirtelen izzadás okai

A fokozott izzadás elsődleges oka a megemelkedett test- vagy környezeti hőmérséklet.

A stressz is izzadást vált ki, a szorongás, düh, félelem és szégyen miatt is verejtékezhetünk.

Az izzadás az elfogyasztott élelmiszerekre is lehet válaszreakció, amelyeket elsősorban fűszeres ételek, illetve koffeintartalmú vagy alkoholtartalmú italok váltanak ki.

Az izzadást okozhatja gyógyszeres kezelés, illetve bizonyos betegségek is, mint amilyenek például a lázas, fertőző megbetegedések.

A menopauzával járó hormonális ingadozások szintén kiválthatnak fokozott verejtékezést. A menopauzában lévő nők gyakran tapasztalnak éjszakai izzadást a hőhullámok alatt.

A túlzott izzadás, a hiperhidrózis

A kóros izzadásnak két fő típusa van:

Az elsődleges hiperhidrózis, amelynek nincs egyértelmű orvosi oka. Az általános izzadás egy vagy több területen is jelentkezhet, például:

a hónaljban,
az arcon,
a lágyéktájékon,
a tenyéren,
a talpakon, illetve
a mellek alatti területen.


Az elsődleges hiperhidrózis általában a serdülőkor körül kezdődik, és a kutatások alapján úgy tűnik, hogy az izzadékonyság hajlama örökletes lehet.

A másodlagos hiperhidrózis, amit valamilyen betegség, például cukorbetegség, fertőzés vagy hormonális változások, esetleg egy szedett gyógyszer is okozhat.

Az izzadást a vegetatív idegrendszer szabályozza. A generalizált, fokozott izzadás hátterében rendszerint idegrendszeri rendellenesség áll, ami a verejtékmirigyek túlzott működéséhez vezet.

Izzadás elleni praktikák

Az erős izzadás ellen az alábbi módon lehet védekezni:

  • A szobáját tartsa hűvösen, különösen éjszaka.
  • Kerülje a fűszeres ételeket, az alkoholt, a koffeint és más, izzadásra hajlamosító ételeket.
  • Válasszon természetes anyagokból készült, laza szabású ruhákat.
  • Tartson kéznél egy nedvszívó zsebkendőt vagy kis törülközőt, hogy letörölje az izzadságot.
  • Fektessen be egy hordozható ventilátorba, amelyet könnyedén magával vihet.

Izzanás elleni természetes szerek

A legegyszerűbb megoldás, ha minél többet iszunk, ezáltal alacsonyabban tarthatjuk a testhőmérsékletünket, így a szervezetnek is kevesebbet kell dolgoznia. A legjobb, ha naponta tízszer megiszunk két deciliter langyos vizet.

Főzzünk egy erős zsályateát, amiből reggel és este javasolt inni hat héten keresztül. A főzetet fürdővízhez is hozzáadhatjuk, de dezodorálás előtt egy vattával is átmoshatjuk a hónaljunkat.

A paradicsomlé fogyasztása is mérsékli az izzadást, de külsőleg is alkalmazhatjuk: dörzsöljük be a bőrünket frissen préselt paradicsommal, vagy tegyünk rá néhány paradicsomkarikát, hagyjuk rajta 10 percig, majd mossuk le.

Ha gyakran küzdünk kellemetlen testszaggal, rágcsáljunk el néhány szál petrezselymet, vagy készítsünk belőle teát: egy csészényi forrásban lévő vízben áztassunk 2 teáskanál friss, felaprított petrezselymet.

A citrom savasabbá változtatja a bőr pH-értékét, ezzel kedvezőtlen környezetet hoz létre a testszagot okozó baktériumok számára. Kenjük be citromlével az izzadásra hajlamos részt, majd hagyjuk megszáradni.

A kókuszolaj semlegesíti a szagokat, emellett ápolja a bőrt. Készíthetünk belőle izzadásgátlót is: keverjünk el 4 evőkanál felolvasztott olajat negyed bögre szódabikarbónával és 15 csepp levendulaolajjal. A szódabirkabónával kapcsolatban a bőrgyógyászok óvatosságra intenek, semmiképpen se használjuk koncentráltan, mert égési sérüléseket okozhat.

Mielőtt felvennénk a zoknit, masszírozzuk át néhány csepp levendulaolajjal a lábunkat. Amellett, hogy elpusztítja a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat, finom illatot hagy a bőrön.

A búzafű erős természetes antioxidáns, így segít megszüntetni a kellemetlen verejtékezést. A legjobb, ha frissen préselve kúraszerűen, legalább két hétig fogyasztjuk.

Orvosi megoldások izzadás ellen

Ha a fenti praktikák nem bizonyulnak elégségesnek, az orvos javasolhatja erős izzadás ellen például a következő kezelések egyikét:

Botulinum toxin: (botox) injekció, amely ugyanaz a szer, amelyet a ráncok kezelésére is használnak. A botoxot többnyire a hónalj túlzott izzadásának kezelésére alkalmazzák. A botulinum toxin neurotix, vagyis idegméreg, ezért megfontolandó a használata, mert az egész vegetatív idegrendszerre hat.


Izzadás elleni gyógyszer: az orvos felírhat vényköteles izzadás elleni gyógyszertári készítményeket is.


Iontoforézis: gyenge egyenárammal végzett kezelés, amelyet akár az arc izzadása ellen is be lehet vetni a verejtékmirigyek túlzott működésének gátlására.


Műtét: végső esetben többféle sebészeti eljárás is szóba jöhet fokozott izzadás esetén, ha a fenti gyógymódok nem segítettek.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)