Súlyos betegség is húzódhat a hátfájdalom mögött

Nemcsak a rossz tartás és ízületi gyulladás, hanem ritka betegség jele is lehet a hátfájdalom. 

2024. július 25., 16:21

Szerző:

Az egyre elterjedtebb irodai, számítógépes munkavégzés és a napi 8-10 órás ülés gyakori következménye a hátfájdalom. Ami két fő okra vezethető vissza: az izom-irritációra és az ízületi diszfunkciókra, amelyek gyakran együtt jelentkeznek – emlékeztet az EgészségKalauz

A hát felső szakaszának fájdalma a hát- és vállizmok gyengesége és/vagy a túlzott terhelése miatt jön létre, de számos izomsérülés is okozhat kínzó érzést. Ha a fájdalom izom eredetű, a kezelésnek is erre kell épülnie, így sokat segíthet a funkcionális gyógytorna, a gyógymasszázs, a Bemer mágnesterápia, a lökéshullám terápia és akár ezek kombinált alkalmazása.

Ízületi gyulladás is állhat a hátfájdalom mögött

A lapocka és a felkar találkozásánál találjuk a vállízületet, amelyben minden irányú mozgás létrejöhet. Éppen ezért ez a sokat terhelt ízület viszonylag gyakran megsérülhet, kificamodhat, begyulladhat, túlterhelődhet, fájdalma pedig a hát felső részére is kiterjedhet. 

„Amennyiben gyulladásról van szó, első lépésként nagyon jó eredményt hozhat a helyi célzott injekció, amely gyorsan eljut a gyulladás helyéhez, és kifejti a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatását” – mondta el dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

„Szintén hatásos lehet a lökésterápia is, amely során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával” – tette hozzá a szakértő. 

Súlyos betegséget is jelezhet a fájdalom

A hát felső szakaszában jóval ritkábban fordulnak elő bizonyos betegségek – például porckorongsérv és degeneratív porcbetegségek -, mint az alsóbb szakasznál. Ha mégis felmerül a gyanú, ennek megerősítésére vagy kizárása mindenképpen szükség van valamilyen képalkotó eljárásra, CT-re vagy MR-re.

Szintén ritkán és serdülőknél fordul elő a Scheuermann-kór, amelyre a gerinc fokozott háti kiboltosulása, a mozgáskorlátozottság, és a hátfájdalom hívhatja fel a figyelmet. A Bechterew-kór elsősorban a húszas-harmincas éveikben járó nőknél alakul ki. Ez a gerincízületek gyulladásos betegsége, melynek következtében a test tartóoszlopa merevvé válik, időben elkezdett kezelés nélkül pedig akár össze is csontosodhat. Az első tünetek többek közt a gerinc fokozódó merevsége, a visszatérő derék- és hátfájdalmak.

A fájdalom esetén a legfontosabb teendő a szakember felkeresése, akinek diagnózisára már célzott kezelés épülhet.

(Kép forrása: Pixabay)