Ezekre a tünetekre nagyon figyeljen, trombózist jelezhetnek

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) becslései szerint minden 1000 emberből egy vagy kettő kaphat mélyvénás trombózist. Közülük pedig évente 60-100 ezer ember hal meg a tüdőembóliának nevezett szövődményben. 

2024. július 25., 11:34

Szerző:

Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mitől képződhetnek a trombózist okozó vérrögök. Nos, a nemkívánatos vérrögök akkor alakulnak ki, ha valamiért a véráralmlás lelassul vagy valami miatt a vér a normálisnál könnyebben megalvad, továbbá a vénák sérülése is okozhatja a bajt. 

Kockázati tényezők 

A trombózis kialakulásának ugyanakkor van néhány kockázati tényezője, ezeket szedtük most össze. 

  • elhízás 
  • dohányzás 
  • cukorbetegség 
  • terhesség 
  • magas vérnyomás 
  • magas koleszterin 
  • traumás sérülések 
  • csípő-vagy lábműtét 
  • bizonyos gyógyszerek mellékhatása
  • családi kórelőzmény 

Ezen túlmenően pedig nagyobb a kockázata a vérrögök kialakulásának idősebb korban. 

A trombózis jelei 

A trombózis tünetei hirtelen jelentkezhetnek, sőt a jelek annyira lassan alakulhatnak ki, hogy van, aki egy ideig észre sem veszi, baj van. Sőt, a betegek mintegy felénél már csak akkor észlelik a problémát, amikor már tüdőembóliát is kaptak. Alább azok a tünetek, amik aggodalomra adhatnak okot és nem szabad őket figyelmen kívül hagyni: 

 

Lábfájdalom 

A lábfájdalom a trombózisban szenvedők körülbelül felénél jelentkezik. A fájdalom hirtelen jöhet, de súlyos kényelmetlenséget okozva jöhet. Ha ez megtörténik, azonnal orvosi segítségre lesz szüksége. Persze a lábfájdalmat például izomfájdalom is okozhatja, de ha a kellemetlenség órák múlva sem csillapodik, akkor célszerű dokihoz fordulni. 

Ödéma vagy duzzanat 

Amikor egy vérrög elzárja a vénát, folyadékok kezdenek el felhalmozódni az alsó lábszár szöveteiben. Ennek eredményeként duzzanat jelentkezhet ezeken a területeken. Amennyiben a duzzanat vagy ödéma fájdalmas, feszít és nem múlik azonnal orvoshoz kell menni. 

Érzékenység 

A betegek legalább 70 százalékánál érzékenység alakul ki az érintett lábom. A láb, főleg a vádliizmok felett vagy a com belső oldalán végighaladó véna mentén érintésre érzékeny lehet. 

Meleg, vörös bőr, elszíneződés 

A vérrög feletti bőr kipirosodhat és felmelegedhet. Valamint az érintett láb bőre vöröses-lilás vagy kék színűvé válhat. Bár ez meglehetősen ritka de trombózis esetén az arcbőre is sokkal fehérebbnek, sápadtabnak tűnhet. Ez akkor következik be, amikor a vérrög már teljesen elzárja a vénát. 

A tüdőembólia 

A trombózis akkor válik igazán életveszélyesség, amikor a vérrög kvázi elszakad a láb vénájától, áthalad a testen, végül pedig megakad a tüdőben. Ez az állapot a tüdőembólia, ami sajnos akkor is előfordulhat, ha nem voltak megelőző, trombózisos tüneteket. A tüdőembóliát hirtelen fellépő, szűnni nem akaró mellkasi fájdalom, légszomb, köhögés (akár vérrel együtt), túlzott izzadás, szabálytalan vagy gyors szívverés, illetve feszültség és szédülés jelzi. Mivel a vérrög megakadályozza a vér átáramlását a tüdőn, az alapvető szervek nem kapják meg a túléléshez szükséges oxigént. Ez minden kétséget kizáróan egy nagyon súlyos, életveszélyes állapot, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel, írja a memphisvein.com. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)