Súlyos vérzéses szövődményeket előz meg, ha figyel erre a tünetre

A pontszerű bevérzések a bőrön utalhatnak az alacsony vérlemezke számra, amely akár súlyos vérzéses szövődményekhez is vezethet. 

2024. július 17., 11:37

Szerző:

Normális esetben az immunrendszer védelmező szerepet tölt be, hiszen megóv bennünket a külső és belső károsító tényezőktől. Immuntrombocitopénia (ITP) esetén azonban támadást indít a vérlemezkék ellen, ami akár súlyos vérzéses szövődményekhez is vezethet. Dr. Halm Gabriella, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyász, hematológusa foglalta össze az ITP-vel kapcsolatos tudnivalókat a Házipatikának.

Amikor az immunrendszer támadja a vérlemezkéket

„Az immuntrombocitopénia vagy immuntrombocitopéniás purpura (röviden ITP) egy vérképzőszervi megbetegedés, melynek természetét nevének összetétele is elárulja. Az immun előtag arra utal, hogy a betegség hátterében autoimmun folyamat áll. A trombocitopénia pedig azt jelzi, hogy a betegség a trombociták (vérlemezkék) alacsony szintjével kapcsolatos, azaz a szervezet támadásának célpontjai a vérlemezkék (trombociták). ITP-ben a szervezet úgynevezett trombocitaellenes antitesteket termel, amelyek úgy kapcsolódnak a vérlemezkék felszínéhez, mintha azok »idegen« vagy behatoló baktériumok, vírusok lennének – magyarázza dr. Halm Gabriella. A véráramban keringő, antitesttel borított trombocitákat a lép bontja le a falósejtek segítségével. A vérlemezkék idő előtti pusztulása miatt a vérlemezkék száma a normál tartomány (150 000-300 000 /ml) alá csökken, 50 000 alatti vérlemezkeszám esetén pedig jellegzetes, vérzéses tünetek is megjelenhetnek.

Az ITP tünetei

Vérzés és véraláfutások: ITP során ez a leggyakoribb tünet, mivel az alacsony vérlemezkeszám miatt a véralvadás folyamata megváltozik. ITP során gyakran jelentkezik ínyvérzés, orrvérzés, a bőrfelületen található apró pontszerű vérzések (petechiák), valamint nagyobb méretű véraláfutások.


Gyakori orrvérzés vagy fogínyvérzés: ITP során a betegek hajlamosak arra, hogy a vérzés a nyálkahártyákon jelentkezzen, ami orrvérzést vagy fogínyvérzést okozhat.


Szokatlan vérzéses tünetek: ITP során ide tartozhatnak például a gyomor-bélrendszeri vérzés tünetei, mint a fekete széklet vagy a véres hányás.


Petechiák: Apró, pontszerű véraláfutások a bőrön, amelyek akkor jelenhetnek meg, amikor a vérlemezkeszám nagyon alacsony ITP esetén.


Nehézlégzés vagy légszomj: Ez ritkán előforduló tünet ITP során.


Fáradtság vagy gyengeség: Az alacsony vérlemezkeszám és a folyamatos vérzés miatt a fáradtság és a gyengeség is gyakran jelentkezik ITP során.
Hosszan tartó vagy erős menstruáció nőknél: ITP esetén a nőknél gyakran jelentkezik heves vagy hosszadalmas menstruációs vérzés.


Agyhártyát érintő vérzések vagy intracraniális vérzés: Az ITP egy nagyon súlyos szövődménye lehet az agyhártyát érintő vérzés vagy koponyán belül vérzés. Általában ez az ITP késői szakaszában jelentkezik és megelőzik az enyhébb vérzéses tünetek.


Fontos megjegyezni, hogy az ITP tünetei egyénenként változnak, és az ITP súlyosságától és a vérlemezkeszám mennyiségétől függően eltérőek. Mivel az ITP tünetei hasonlóak más vérzési rendellenességekhez, fontos, hogy a diagnózist szakember állítsa fel, hogy az ITP kezelésére megfelelő terápiát válasszanak.

Az ITP kezelése


„A diagnózis felállításában laboratóriumi vizsgálatok, legtöbbször csontvelő-biopszia, valamint egyéb vizsgálatok (immunológiai vírusszerológiai, bakteriológiai vizsgálatok) vannak segítségünkre” – mondja dr. Halm Gabriella, aki hozzáteszi, hogy az ITP-vel diagnosztizált betegekben sokszor felmerül a kérdés, hogy miért is alakult ki ez az állapot náluk. A hematológus szakember szerint legtöbbször nem tudjuk igazolni a kiváltó okot (feltételezett fertőzés, szisztémás autoimmun betegség, gyógyszer), nehéz erre válaszolni. „Azt tapasztaljuk, hogy gyakran egy vírusfertőzés indítja be a kóros immunválaszt, de az ITP gyakran társul más betegségekhez (szisztémás lupusz, reumatoid artritisz), és bizonyos gyógyszerek is kiválthatják (például antibiotikumok)” – magyarázta a belgyógyász.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: u_if8o5n0ioo via Pixabay)