Hasnyálmirigy-daganatra is utalhat ez a fájdalom

A bal bordaív alatti fájdalom bélbetegségek, vesekő és a lép megnagyobbodása mellett hasnyálmirigy daganat jele is lehet. 

2024. július 16., 11:50

Szerző:

A bal bordaív alatt jelentkező fájdalomnak többféle oka is lehet a különféle bélbetegségektől egészen a hasnyálmirigy daganatig – írja az EgészségKalauz. Mivel a hasüregben, részben a bordák alatt jó néhány fontos belső szerv helyezkedik el: a gyomor, a lép, a hasnyálmirigy, az egyik vese, a belek és a máj egy része. 

De a bal bordaív alatt érezhető fájdalom nem mindig ered a hasüregből, illetve az itt elhelyezkedő szervekből: a bőrt, az izmokat vagy éppen a csontokat érintő betegségek is okozhatnak ezen a területen fájdalmat. Emellett előfordulhat az is, hogy bár a bal bordaív alatt érez fájdalmat, valójában csak ide sugárzik az ki egy másik területről. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha fájdalmat érez ezen a területen, ugyanis ez akár a szív, a tüdő súlyos betegségeire is utalhat!

Akár hasnyálmirigy daganat jele is lehet az itt érzett fájdalom

A hasnyálmirigy betegségei is okozhatják a bal bordaív alatt jelentkező fájdalmat, például az akut vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, illetve a hasnyálmirigyen kialakuló ciszták és daganatok. A hasnyálmirigy-gyulladásra utaló fájdalom éles, erős, és kisugározhat a hátba is. A fájdalom a testhelyzet megváltoztatásával (pl. előrehajlással) enyhülhet. Egyéb tünet lehet a szapora szívverés, a hányás, illetve a hányinger, a gyengeség, a láz, az étvágytalanság – a fájdalom fokozódhat is, ha eszik a beteg. 

A hasnyálmirigy daganatai általában csak a betegség előrehaladottabb állapotában okoznak fájdalmat; a fájdalom intenzitása éjszaka nő, esetenként rendkívül erős lehet, olyannyira, hogy a betegnek sürgősségi ellátásra van szüksége. Az erős fájdalom mellett gyakori tünet lehet a sárgaság, vagyis a szemfehérje és a bőr sárgás árnyalatúvá válása, a vizelet színének megváltozása, az étvágytalanság és a fogyás. 

Ezeket a betegségeket is jelezheti

A szinte elviselhetetlen, bal bordaív alatt érezhető fájdalom vesebetegségre, vesekőre utalhat, különösen ha a fájdalom hullámokban jelentkezik, és fokozott vizelési inger, láz, hidegrázás, hányinger is társul mellé. 

A lép problémáira is utalhat az itt érzett fájdalom, melyet hányinger és hányás, láz, és hidegrázás kísérhet. Az érintett már néhány falat után jóllakottnak érezheti magát (ennek egyik következménye akár alultápláltság vagy tápanyaghiány is lehet), ráadásul a fájdalom is intenzívebb, ha a gyomor, a belek vagy a hólyag tele van. A fájdalom a mellkasba, a hátba, vagy akár a bal vállba is kisugározhat. 

Azok a betegségek is fájdalmat okozhatnak a bal bordaív alatti területen, melyek a beleket érintik. Ilyen az akut bélgyulladás vagy a bélelzáródás, és olyan krónikus betegségek, mint az irritábilis bél szindróma, illetve a Crohn-betegség. A bélrendszert érintő betegségek tünetei a fájdalom mellett általában a hányinger vagy a hányás, az általános rosszullét, a gyengeség, a láz, illetve a széklet megváltozása (gyakori hasmenés vagy székrekedés).

Ilyen esetben forduljon orvoshoz

Ha a következő tüneteket tapasztalja, mindenképp forduljon orvoshoz:

  • Erős fájdalom, amely rosszabbodik;
  • fájdalom, amely a vállra, nyakra, mellkasra is kiterjed;
  • több órán át fennálló fájdalom;
  • terhesség esetén, ha hüvelyvérzéssel társul a hasi fájdalom;
  • herébe sugárzó fájdalom;
  • ha a székletben vagy a vizeletben vér látható;
  • vizelet- vagy székletelakadás esetén;
  • ha váratlan fogyást tapasztal;
  • a bőre vagy szemének fehérje sárgássá válik.

Ha pedig a tünetei rosszabbodnak, a fájdalomhoz nem szűnő hányás vagy nehézlégzés társul, vagy ha a hasi fájdalom mellett a hányadékban vér mutatkozik, hívjon mentőt!

(Kép forrása: Pixabay)