Így küzdhető le hatékonyan a gerincfájdalom

A gerinc kritikus területnek számít az egészségünk szempontjából, sokan sokféleképpen éljük meg az ott jelentkező fájdalmat. Vannak azonban módszerek, melyekkel tehetünk a tünetek kialakulása ellen.

2024. június 6., 11:10

Szerző:

A gerinc talán az egész szervezetünk legfontosabb területe. A gerincet érintő betegségekről akkor beszélünk, ha a fájdalmak, illetve az egyéb panaszok a funkciót, az életminőséget, a munkavégzést érdemben befolyásolják. Ám vannak dolgok, amikkel tehetünk a fájdalmak ellen – írja cikkében az Egészségkalauz.

A gerincbetegség népbetegségnek számít

A gerincbetegségek – sok más mozgásszervi kórképhez hasonlóan – népbetegségeknek számítanak. A tipikus gerinc eredetű betegségek életkori reprezentációja eltérő, 14 éves kor alatt például főként a gerincferdülések különböző formái jellemzőek

– mondta dr. Lazáry Áron PhD, a Budai Egészségközpont gerincsebész főorvosa. Hozzátette, 25 éves kor felett megnövekszik a kopásos betegségek, így a porckorongsérv, porckopás vagy a csigolya elcsúszásának előfordulása, 65 éves kor után pedig főként a csontritkulással kapcsolatos panaszok, illetve a daganatos megbetegedések miatt keresik fel a betegek az orvost. Ritka fejlődési rendellenességek kisgyermekkorban már okozhatnak problémát, de szerencsére ezt leszámítva ez a korosztály ritkán szorul műtéti ellátásra.

Ezek a legfontosabb tünetek

A gerincproblémák leggyakoribb tünete a derék és a nyaki tájékon jelentkező fájdalom, súlyosabb esetben azonban kialakulhat mozgászavar, bizonytalan járás is. Ha a fájdalom mellett érdemi funkcióvesztés jelentkezik, pl. az érintett kezéből kiesik a ceruza vagy a kanál, mihamarabb érdemes orvoshoz fordulni, hiszen ez súlyos gerincbetegségre utalhat.

Ha pedig valaki a gerincfájdalom miatt nem tud felkelni az ágyból, nem mozog a lába, nem tudja tartani a vizeletét vagy székletét, abban az esetben azonnal fel kell keresnie egy szakorvost.

Ezek váltják ki a gerincproblémák panaszait

A panaszokat legtöbbször kopásos gerincbetegségek, illetve úgynevezett funkcionális problémák (pl. hanyag tartás, diszfunkcionális izomzat) okozzák. Ezek kialakulásáért többek között felelőssé tehető a képernyő előtt töltött idő, a mozgásszegény életmód, a hosszú ideig végzett versenysport, a túl sok telefonhasználat, az ülőmunka, illetve a genetikai hajlam.

Az életmódváltás, így például a rendszeres mozgás, a táplálkozás megreformálása segíthet a panaszok enyhítésében, és szerencsére ez gyakran elegendő is lehet.

Ám minden esetben fontos, hogy kizárólag olyan testedzést végezzünk, mely nem csupán a gerincre, hanem az ízületekre, a mozgató szervrendszer részeire is célzottan fókuszál. Erre a célra tökéletes lehet az úszás, de bármilyen mozgást végzünk rendszeresen, az segíthet a prevencióban.

Persze vannak esetek, amikor az erős gerincfájdalom már akadályozza a mozgást, a munkát. Ilyenkor mindig szakorvoshoz kell fordulni, hiszen a legtöbb esetben a célzott, adekvát nem műtéti kezelés is meggyógyítja a beteget, de bizonyos esetekben valóban szükségessé válik a műtét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: fairpharma via Pixabay)