Leállítják az újszülöttkori SMA-szűrést

Megszűnnek a szűrések, annak ellenére is, hogy a gerincvelői izomsorvadás betegségnél minél előbb kezdődik a kezelés, annál nagyobb eredményt lehetne elérni.

2023. december 31., 08:04

Szerző:

Vasárnap éjfélkor leáll az újszülöttkori SMA-szűrés –  tudta meg az RTL Híradó. A csatorna riportja szerint 2022 novembere óta kilenc csecsemőnél mutatták ki a gerincvelői izomsorvadást, mielőtt még megjelentek volna a tünetek, márpedig az idő kulcsfontosságú ennél a betegségnél. Minél hamarabb elkezdik a terápiát, annál nagyobb az esély arra, hogy a beteg gyerek is kortársaihoz hasonlóan fejlődjön.

Az SMA Egyesület vezetője azt mondta, megdöbbent, amikor a kezelőorvosoktól értesült a hírről. „Azt hittem, hogy elindult valami, ami innentől kezdve már halad a maga útján, de nem” – fogalmazott Buday Krisztina. Az egyesület levelet írt az országos kórházi főigazgatóságnak, amiben kérték, hogy támogassák a program folytatását.

Az RTL megkeresésére a Belügyminisztérium közölte, a szűrőprogramra a tárca eddig több mint 400 millió forintot költött, most feldolgozzák a szűrések adatait és az ezekből leszűrt tapasztalatok alapján döntenek a szűrőprogram folytatásáról.

(Kiemelt képünk forrása: StockSnap via Pixabay)

15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.