Marokszámra veszi be a fejfájáscsillapítót? Vigyázzon agydaganata is lehet

Fejfájás esetén sokan egyből a fájdalomcsillapító készítmények után kapnak, pedig lehet, hogy egészen más egészségügyi probléma áll a problémájuk háttérben. Mondjuk agydaganat.

2024. július 8., 15:15

Szerző:

Amikor ránk tör a fejfájás, az első mozdulatunk az lehet, hogy gyógyszer után nyúlunk. Ha azonban folyamatosan fájdalomcsillapítókat szedünk, nagy eséllyel nem veszünk észre egy, a háttérben meghúzódó nagyobb egészségügyi problémát, ami akár az agydaganat is lehet – írja cikkében a Dívány.

A portál Mina Lobbousra, a Cleveland Clinic orvosára hivatkozik, aki rámutatott, hogy az agydaganat gyakran tartós fejfájásként nyilvánul meg, amelynek enyhítése érdekében fájdalomcsillapításra van szükség. Hozzátette, hogy ezt az állapotot nehéz korán diagnosztizálni a megelőző szűrővizsgálatok hiánya miatt. Hozzátette, nagyon fontos, hogy ügyeljünk azokra a tünetekre, amelyek sürgős kiértékelést igényelnek, mivel a korai felismerés és beavatkozás jelentős hatással lehet bizonyos típusú daganatok kimenetelére és túlélési esélyeire.

Az orvos nagyobb odafigyelésre intette azokat, akik fejfájásuk miatt rendszeresen fájdalomcsillapító gyógyszerek után nyúlnak. „A tartós fejfájásról – különösen az újonnan fellépő súlyos fájdalomról –, amelyhez hányinger, hányás vagy homályos látás párosulhat, orvossal kell konzultálni, ahelyett hogy vény nélkül kapható gyógyszerektől függenének” – emelte ki a szakember, hozzátéve: ez fokozottan igaz azokra a betegekre, akiknek korábban nem volt krónikus fejfájásuk vagy migrénjük.

A fenti álláspontot osztja dr. Jose Carrillo, a kaliforniai Pacific Neuroscience Institute neurológusa és neuroonkológusa is, aki szerint az émelygéssel járó fejfájást olyan egyéneknél, akiknek korábban nem volt migrénjük, azonnal ki kell vizsgálni, hogy kiderüljön, az érintetteknek nincs-e agydaganatuk. Szerinte egyébként daganatra utalhat például az is, ha a fájdalom és a hányinger együtt lép fel, mivel az állapot megnövekedett nyomáshoz vezet a koponyában – főleg, ha a tumor nagyobbra nő.

A Dívány cikkében idézte a floridai Moffitt Cancer Centert is, mely szerint a daganattal összefüggő hányinger legalább egy hétig tarthat, és elsősorban a reggeli vagy a lefekvés előtti időszakra jellemző, illetve felerősödhet a hirtelen testhelyzetváltások után is. És hasonló a helyzet a fejfájás vonatkozásában is. 

Érdemes tudni, hogy az agyráknak több mint 125 formája létezik. A leggyakoribb daganatos megbetegedések a gliomák, amelyek az agy gliasejtjeiből képződnek. Ezek segítenek a helyükön tartani az idegsejteket. Az agydaganatoknak körülbelül 33 százaléka glióma, ami a rákos megbetegedések széles körét foglalja magában, beleértve az ultraagresszív glioblasztómát, amely John McCain amerikai szenátor halálát is okozta. A statisztikák meglehetősen riasztó képet festenek: valójában három érintett betegből csak egy marad életben egy ötéves időszak után.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: SCIENCE PHOTO LIBRARY / R3F / Science Photo Library via AFP)