Szenzációs felfedezés az agydaganat kapcsán

Egy harmincas férfit próbáltak meg kezelni az orvosok. És hogy miért szenzáció ez? Mert egy több mint 4000 évvel ezelőtti betegről van szó. A felfedezés átírhatja az agydaganat és a gyógyítás történetét. 

2024. május 30., 14:51

Szerző:

Nem kell hozzá orvosnak lenni, hogy tudjuk, az agydaganat (és úgy általában) a rák kezelése komplikált feladat a szakemberek számára. A mumifikálásban járatos egyiptomiakról eddig is tudták, hogy magas szintű anatómiai ismeretük lehetett, de egy új kutatás átírhatja az orvoslás történetét. Egy több mint négyezer éves koponya vizsgálatával arra jutottak kutatók, hogy már jóval előbb megpróbáltak sebészileg kezelni az agydaganat , mint ahogy eddig sejtették – írja a Telex.

A Duckworth Laboratóriumban két ókori koponyát vizsgáltak. A Krisztus előtti 2687 és 2345 közötti időszakból származó koponyán egy nagy tumort és körülbelül harminc kisebb, áttétes daganatot találtak. Utóbbiaknál vágásnyomokat is azonosítottak, a feltételezések szerint valamilyen éles fémtárggyal ejthették ezeket. A kutatók úgy vélik, hogy a harmincas éveiben járó férfit kezelni próbálták, ekkor születtek a vágások.

„Amit találtunk, az az első bizonyíték a direkt sebészeti beavatkozásra egy ráknál. Ez az, ahol elkezdődött a modern orvoslás”

– nyilatkozta Edgard Camarós Perez paleopatológus, a tanulmány egyik társszerzője a Live Science-nek.

A kutatócsoport egy másik koponyát is vizsgálat alá vett. Ez jóval fiatalabb, az időszámításunk előtt 664 és 334 közötti korszakból származik. Az ötven év körüli nő koponyáján is daganat nyomait azonosítottak, ugyanakkor két traumatikus sérülést is, amelyeket valószínűleg egy éles fegyver okozhatott.

A két traumás elváltozás meggyógyult, ami arra utal, hogy az ókori egyiptomi orvostudomány már elég fejlett volt a traumák kezelésében, a rákra ugyanakkor még nem volt igazi megoldásuk.

Az új eredmények azt sugallják, hogy a rák az ókori egyiptomiak orvosi ismereteinek határterülete volt, amit megpróbálhattak, de nem tudtak sikeresen kezelni – mondta Camarós Perez, de azt elismerte, hogy nehéz úgy teljes képet kapni, hogy nem ismerik a páciensek klinikai anamnézisét.

Az agydaganat 4 ritka tünete, amit senki nem vesz komolyan

Az agydaganatok mindenféle formában és méretben előfordulhatnak, ráadásul a tünetek is nagyon széles skálán mozognak.

Az agydaganat számos gyakori tünettel járhat, úgy mint a fejfájás, szédülés vagy éppen az elmosódott beszéd, de sajnos akár minden előzmény nélkül is megjelenhet. Sőt, olyan tüneteket is utalhatnak agydaganatra, amikről első körben senki nem is gondolná, hogy baljósak. Összeállításunkban most ezeket a ritka tüneteket szedtük össze, olyan előjeleket, amiket sokan egyáltalán nem is vesznek komolyan. 

Ügyetlenség 

Szakértők szerint, ha azon kapja magát, hogy rendszeresen a kulcsokkal babrál, nem tudja, melyik is illik a zárba, netán egyensúlyproblémákat is észlel, általánosságban véve pedig ügyetlenebbnek érzi magát, akkor nem kizárt, hogy agydaganata van. Persze egyéb más, idegrendszeri probléma is állhat a háttérben, de az sem kizárt, hogy csupán nehezebb időszakon megy át, ami miatt fáradtabb. Nyilván nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, a tünetek tartós fennállása esetén viszont célszerű orvoshoz fordulni és egy alapos kivizsgálást kérni.

Álmosság vagy eszméletvesztés 

Ha a semmiből tör önre az álmosság, úgy, hogy egyébként kialudta magát, netán el is veszti az eszméletét az aggodalomra adhat okot. Természetesen ez a tünet sem csak feltétlenül agydaganatra utalhat, egyéb, más neurológiai betegség is állhat a háttérben, de a stressz is produkálhat hasonló tüneteket. Ha viszont agydaganatról van szó, akkor mindez azért fordulhat elő, mert a megnövekedett koponyaűri nyomás csökkentheti az agy vérellátását. Amennyiben erről van szó, feltehetően nem csak egy alkalommal érzi magát a szokásosnál álmosabbnak és feltehetően az eszméletvesztések száma is megnövekszik. Ezt semmiképpen se hagyja figyelmen kívül, azonnal forduljon orvoshoz. 

 

További részleteket itt olvashat

(Fotó: DRH / Science Photo Library az AFP)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.