Ne használja a bazsalikomot, ha így néz ki a növény: tönkreteheti a vacsorát
A bazsalikom az egyik legkedveltebb fűszernövény, ám nem minden esetben ajánlott a használata.
A veteményeskertekben és a konyhaablakban nevelt fűszernövények között is ott van a bazsalikom, amely számos fogás ízesítőanyaga lehet. Nincsenek nagy igényei, így minimális gondoskodás mellett is gyorsan fejlődik, ám egy bizonyos fázisban mégis nagyobb figyelmet igények – mutatott rá a The Spruce.
A kezdő hobbikertészek számára meglepő lehet, de még a zöld fűszernövények is hozhatnak virágokat, különösen a tavaszi szezonban. Csakhogy ezen növényeket elsősorban nem díszítőelemként neveljük, így egy klasszikus szobanövénnyel szemben nem túl örömteli, ha virágozni kezdenek.
A bazsalikom esetében meg is kell akadályozni ezt a folyamatot, ugyanis ebben a fázisban már a levelei is használhatatlanná válhatnak.
Nem érdemes gyönyörködni a bazsalikom virágaiban
Bár feldobhatja a konyhát néhány zöld fűszernövény, mégsem ez a fő funkciójuk, hanem az, hogy az egyes fogásokba friss ízesítőanyagként bekerüljenek ezek a zöld növények is. A bazsalikomnak többféle fajtája is elterjedt, ezek leginkább a virágok színe alapján különböztethetőek meg. Csakhogy nem érdemes megvárni, hogy a növény virágba boruljon, annak ellenére sem, hogy egészen mutatós virágokat hoz.
Ahogyan arra a kertészeti szakemberek felhívták a figyelmet, a virágzás befolyásolja a levelek ízét is. Érdemes tudni, hogy ha a növény virágozni kezd, akkor az energiákat erre használja fel ahelyett, hogy a leveleit növesztené minél nagyobbra. Minél több virág fejlődik rajta, a bazsalikom annál kevesebb levelet hoz, sőt akár teljesen le is állhat azok fejlődése.
Ám nem csupán az jelent problémát, hogy sokkal kevesebb felhasználó levele lesz, hanem az is, hogy ezek minősége jelentősen romlik. Amennyiben lelassul vagy teljesen leáll a levelek fejlődése, a már meglévő levelek is átalakuláson mennek keresztül, és meglepő módon megkeményednek és keserűvé válnak. Aki erről nem tud, és gyanútlanul felhasználja azokat a fűszerezéshez, akár az egész vacsorát tönkreteheti a keserű fűszernövénnyel.
Ennek elkerülésére a szakemberek azt javasolják, hogy amennyiben a bazsalikom elkezdene virágozni, akadályozzuk ezt meg. Mindehhez csak annyi szükséges, hogy a bimbókat és az apró virágkezdeményeket lecsípjük, így a bazsalikom ismét a levelei növekedésére fordítja az energiákat.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)